Στην Ελλάδα και τη «διττή» κρίση που διαμορφώνεται στη χώρα αναφέρεται το περιοδικό Newsweek σε άρθρο με τίτλο «Η επόμενη ελληνική κρίση έρχεται». Η «διττή» κρίση αναφέρεται αφενός στο προσφυγικό αφετέρου στην οικονομία, με το περιοδικό να υπενθυμίζει από τη μία τα κλειστά σύνορα, που έχουν ως αποτέλεσμα τον «εγκλωβισμό» δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας κι από την άλλη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας που «δείχνει μικρά σημάδια βελτίωσης».

«Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο η χώρα έχει να αποπληρώσει περίπου 11 δισ ευρώ, χρήματα που δεν θα διαθέτει εκτός κι αν ο πρωθυπουργός διαπραγματευτεί με τους πιστωτές ώστε να δοθούν χρήματα από το τρίτο πακέτο στήριξης», σημειώνει και προσθέτει: «Είναι δελεαστικό να θέσει κανείς το ίδιο ερώτημα που τίθεται εδώ και χρόνια: ‘Μπορεί η Ελλάδα να επιβιώσει;’ Φυσικά θα επιβιώσει, οι χώρες δεν χάνονται. Οι Έλληνες όμως έχουν ένα άλλο πιο πιεστικό ερώτημα: Θα τελειώσει ποτέ όλο αυτό;»

Το άρθρο σημειώνει πως η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ κυρίαρχος παίκτης στην ΕΕ αλλά η θέση της στο εγχείρημα δεν ήταν ποτέ υπό αμφισβήτηση. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως και το σήμα του ευρώ αντλεί έμπνευση από το ελληνικό γράμμα έψιλον.

«Αλλά το 2009 η Ελλάδα έγινε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην ΕΕ για όλους τους λάθος λόγους», συνεχίζει και υπενθυμίζει όλα όσα ακολούθησαν με τα διαδοχικά πακέτα στήριξης και τα απαιτούμενα μέτρα με τις περικοπές και τις μειώσεις.

Το δημοσίευμα ανατρέχει στην περσινή χρονιά υπογραμμίζοντας πως για μια περίοδο έξι μηνών «ο ελληνικός λαός τόλμησε να πιστέψει πως τα πράγματα βελτιώνονταν». Τον Ιανουάριο του 2015 η χώρα εξέλεξε τον Τσίπρα, κάτι που αναζωπύρωσε την ελπίδα, «αίσθημα πολύ σπάνιο ύστερα από τόσα χρόνια κρίσης»

. Υπενθυμίζει όσα συνέβησαν το περασμένο καλοκαίρι με το δημοψήφισμα και το νέο μνημόνιο και το κλίμα ανασφάλειας που αποτυπώνεται τόσο στα οικονομικά στοιχεία όσο και σε μετρήσεις όπως ο αριθμός γεννήσεων- που φυσικά μειώθηκε.

«Για περισσότερο από ένα χρόνο η Ελλάδα ήταν στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης χωρίς πραγματικά να νιώθει τον αντίκτυπό της», συνεχίζει το περιοδικό και περιγράφει την πορεία 1,2 Σύρων, Αφγανών, Ιρακινών και άλλων που πέρασαν στην Ελλάδα από τα νησιά και από την ηπειρωτική χώρα συνέχιζαν το ταξίδι τους για τη Γερμανία και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η ΠΓΔΜ άρχισε να επιβάλλει περιορισμούς στη διέλευση μεταναστών μέχρι που τον Μάρτιο τα σύνορα έκλεισαν με αποτέλεσμα να είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στη χώρα 53.000 άνθρωποι.

«Επιφανειακά, οι δύο κρίσεις της Ελλάδας μοιάζουν ασύνδετες. Η μία ήταν για χρόνια στα σκαριά, η άλλη ένα ατύχημα της γεωγραφίας», συνεχίζει το Newsweek, «έμοιαζε αρχικά πως η Ελλάδα ίσως χρησιμοποιούσε τον κεντρικό ρόλο της στην προσφυγική κρίση για να πετύχει συγκλίσεις στους οικονομικούς στόχους αλλά η κατάσταση στο μεταναστευτικό επιδεινώθηκε τόσο γρήγορα που οι δύο κρίσεις μοιάζει πιο πιθανό να οξύνουν η μία την άλλη. Αν η Γερμανία, η οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης, έχει φτάσει στο όριό της από την εισροή προσφύγων, είναι μικρές οι πιθανότητες η Ελλάδα να μπορέσει να φιλοξενήσει  δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες σε ανθρώπινες συνθήκες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος συγκρούσεων μεταξύ των μεταναστευτικών κοινοτήτων και των αρχών. Και αν οι Έλληνες δουν τις τοπικές αρχές να ξοδεύουν τις πολυπόθητους πόρους τους στους νεοαφιχθέντες, είναι πιθανό να υπάρξει αύξηση της ξενοφοβίας».

Όπως το βλέπουν οι Έλληνες, οι δύο κρίσεις περιπλέκονται ολοένα και περισσότερο η μία με την άλλη, ενισχύοντας το αφήγημα πως για δεύτερη φορά μέσα σε ένα 8μηνο η ΕΕ γυρνά την πλάτη της στην Ελλάδα και αμελεί τις αρχές της. Οι αναλυτές λένε πως η αντίληψη αυτή μπορεί να δυσκολέψει την Ελλάδα στη συνεργασία της με την ΕΕ στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας. «Αν η Ελλάδα νιώσει για άλλη μια φορά προδομένη από την ΕΕ, θα είναι λιγότερο πιθανό να εργαστεί με την ΕΕ και τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Κανείς δεν κερδίζει από αυτό», δηλώνει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου από το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής με έδρα το Ουάσινγκτον.

«Προς το παρόν, ωστόσο, οι περισσότεροι Έλληνες εξακολουθούν να επιδεικνύουν εντυπωσιακή αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες», προσθέτει το άρθρο, περιγράφοντας την προσφορά εθελοντών, την παροχή γευμάτων, την προσφορά ρούχων και ειδών πρώτης ανάγκης, την παρουσία γιατρών που παρέχουν τις υπηρεσίες τους και τη δημιουργική απασχόληση των προσφυγόπουλων.

«Η παράδοση της υποδοχής ξένων έχει αρχαίες ρίζες, οι Έλληνες πιστεύουν στην αρχή της φιλοξενίας, που στην κυριολεξία σημαίνει αγάπη προς τους ξένους», συνεχίζει.

«Θα κρατήσουν όμως αυτά τα συναισθήματα;» διερωτάται το περιοδικό. «Η Ελλάδα είναι μια αξιοσημείωτα ομογενής χώρα με το 95% του πληθυσμού της να δηλώνει χριστιανό ορθόδοξο».

Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια επώδυνη αλήθεια: Είναι δύσκολο να ανοικοδομηθεί η οικονομία όταν οι άνθρωποι που θα μπορούσαν καλύτερα να αναλάβουν κάτι τέτοιο έχουν φύγει. Από τους Έλληνες αποφοίτους πανεπιστημίου που εργάστηκαν στο εξωτερικό την τελευταία 3ετία, μόνο το 15,9% επέστρεψε στην Ελλάδα.

Η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή παρά να προχωρήσει με ό,τι διαθέτει και η οικονομική κατάρρευση μπορεί μερικές φορές να είναι καταλύτης για νέα ξεκινήματα. Πολλοί Έλληνες λένε πως η οικονομική κρίση ενίσχυσε την αλληλεγγύη ανάμεσά τους ενώ η προσφυγική κρίση του βοήθησε να δουν σε άλλη προοπτική πόσο πραγματικά άσχημα είναι τα πράγματα.

Οι Έλληνες που μένουν στη χώρα ή επιστρέφουν από άλλες χώρες, συχνά είναι πολύ επιτυχημένοι, δημιουργούν νησίδες καινοτομίας και αψηφούν την  ευρύτερη οικονομική αναταραχή της Ελλάδας.

«Με αυτούς και με βοήθεια από τις Βρυξέλλες και τη Γερμανία είναι πιθανό η Ελλάδα να μπορέσει να βελτιώσει την πληγωμένη της οικονομία- και στην πορεία να αντιμετωπίσει καλύτερα και την προσφυγική κρίση», καταλήγει.

newsweek