Με το μήνυμα ότι Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ελεγκτικό Συνέδριο πρέπει να είναι συνοδοιπόροι προκειμένου να διασφαλιστεί το τρίπτυχο Νομιμότητα -Διαφάνεια -Αποτελεσματικότητα στη λειτουργία των δήμων, ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της διημερίδας που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) σε συνεργασία με το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης και τελευταίας ημέρας της διημερίδας, παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, οι νέες μορφές κατασταλτικού ελέγχου που το ελεγκτικό συνέδριο διενεργεί σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπήρξαν εισηγήσεις σχετικά με τη «δημοσιολογιστική ευθύνη» αιρετών οργάνων δήμων, αλλά και με την» Αστική – Δημοσιολογιστική – Ποινική – Πειθαρχική ευθύνη και αλληλεξάρτηση των ευθυνών».

Παράλληλα, αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν η νομιμότητα και η νομιμοποίηση στις δίκες καταλογισμών αιρετών οργάνων δήμων, καθώς και οι τρόποι νομιμοποιήσεων των δαπανών στους ΟΤΑ.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου, υπογράμμισε πως η μάχη για την καταπολέμηση των δυσλειτουργιών στην οργάνωση των δήμων θα είναι νικηφόρα, μόνο αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Ελεγκτικό Συνέδριο λειτουργούν ως «σύμμαχοι».

Επίσης, πρότεινε την σύσταση επιτροπής με εκπροσώπους της ΚΕΔΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. «Θεωρούμε, είπε, την πρόληψη καλύτερη από οποιαδήποτε μορφή θεραπείας. Θέλουμε να συνεχίσει να υφίσταται το Ελεγκτικό Συνέδριο γιατί μας προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στο να προλαμβάνουμε κάθε είδους παθογένειες». Θα πρέπει όμως τόνισε, «να εξαλειφθούν φαινόμενα διαφορετικών ερμηνειών σε ομοειδής αποφάσεις».

Αναφερόμενος στις δυσλειτουργίες που δυσκολεύουν το έργο των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εστίασε κυρίως στις χρονικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διαδικασία ελέγχων από τις δικαστικές αρχές, αλλά και στον τρόπο ερμηνείας των νόμων, γεγονός που συχνά επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία των δήμων και τη δυνατότητα ταχείας λήψης αποφάσεων.

Η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου έκλεισε τις εργασίες του Συνεδρίου με τα λόγια του Ομότιμου καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Ακαδημαϊκού Λάμπρου Κοτσίρη, «μόνο η ηθική σκέψη μπορεί να αποτρέψει αυτό που στην Σωκρατική φιλοσοφία θα χαρακτηριζόταν ως παιδαγωγική τύφλωση. Γιατί η ηθική σκέψη δίνει στην ατομική ζωή βάθος και το έργο του Δικαστή δεν είναι να εκδίδει μόνο αποφάσεις, αλλά να φέρει σε φως τις αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται η έννομη τάξη να τις συστηματοποιεί και να στηρίζει την ακεραιότητα των νόμων».