Τον αγώνα τους ετοιμάζουν οι εκπαιδευτικοί. Μπορεί τη Δευτέρα να ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και οι μαθητές που περίμεναν – με καθυστέρηση – να μάθουν εάν έχουν καταφέρει να μπουν σε κάποιο ΑΕΙ – ΤΕΙ, να ησυχάζουν, δεν ηρεμούν όμως οι καθηγητές.

Το γεγονός ότι φέτος συνταξιοδοτούνται 6.000 από αυτούς και αναπληρώνονται μόλις οι 600 θέσεις, σε συνδυασμό με την αναμονή για το νέο μισθολόγιο που περιμένουν, τους κάνει, όπως λένε στο newsbeast.gr, να… κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα και να εξετάζουν το ενδεχόμενο ακόμη και να βγουν στο δρόμο, προκειμένου να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

«Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα του πως θα ανοίξει η νέα σχολική χρονιά αλλά και το νέο μισθολόγιο που όλοι περιμένουμε, θα θέσουμε εισήγηση προς τις γενικές συνελεύσεις του κλάδου μας και θα πάρουμε αποφάσεις για τον τρόπο που θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Δεν αποκλείουμε τίποτα και σκεφτόμαστε ακόμη και να κάνουμε κινητοποιήσεις για τα δικαιώματά μας. Όλα είναι ανοιχτά» αναφέρει στο newsbeast.gr ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), Γιώργος Αλεβυζάκης. Άποψη που συμμερίζεται και ο ειδικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, Γιάννης Ρουμπακιάς.

Πάντως, αυτή τη στιγμή, η εκπαιδευτική κοινότητα στέκεται και στο θέμα της αναπλήρωσης των κενών οργανικών θέσεων που θα δημιουργηθούν στα σχολεία με τη νέα σχολική χρονιά μετά τη συνταξιοδότηση των 6.000 εργαζομένων.

«Δεν είναι μόνο οι συνταξιοδοτήσεις των 6.000 εκπαιδευτικών. Αυτό έχει άμεση συνάρτηση με τους διορισμούς των εκπαιδευτικών, που είναι μόνον 600 φέτος. Εάν σε αυτά, συνυπολογίσουμε και τις 11.500 συνταξιοδοτήσεις που σημειώθηκαν την περσινή χρονιά και τους 2.850 διορισμούς που έγιναν, έχουμε ένα κενό της τάξης των 14.000 εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση τις δύο τελευταίες χρονιές. Κι αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν τεράστια κενά στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ελπίζουμε βέβαια στην τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για τους αναπληρωτές που θα έχουμε. Κι αυτό γιατί έχουν ανακοινώσει ότι θα έχουμε περίπου 16.000 αναπληρωτές και ωρομίσθιους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι λύνονται τα προβλήματα των οργανικών θέσεων που υπάρχουν στην εκπαίδευση» συνεχίζει ο κ. Αλεβυζάκης.

Για να τονίσει ότι είναι κάθετοι στο θέμα αναπλήρωσης των κενών από ωρομίσθιους, δηλαδή από καθηγητές που πληρώνονται ανάλογα με τις ώρες διδασκαλίας τους. «Αυτό είναι δουλεία και όχι δουλειά. Πρέπει επιτέλους να σταματήσει το θέμα των ωρομίσθιων», καταλήγει.