Ένταση επικρατεί από χθες, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ καθώς, σύμφωνα με κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας που βρίσκεται στην περιοχή, τους ανακοινώθηκε από τη γειτονική χώρα ότι, πλέον, θα επιτρέπεται η διέλευση προσφύγων μόνο από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ.

«Παλεύαμε όλη νύχτα προσπαθώντας να καθησυχάσουμε τους πρόσφυγες που βρίσκονταν ήδη στον καταυλισμό ενώ η αστυνομία έλεγχε τα υπηρεσιακά τους σημειώματα ή τα διαβατήρια που κατείχαν προκειμένου να επιτρέψει τη διέλευση μόνο στις συγκεκριμένες εθνικότητες» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξανδρος Βούλγαρης της Ύπατης Αρμοστείας.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι σήμερα το πρωί, ομάδα περίπου 100 Ιρανών βρέθηκαν δίπλα στην ουδέτερη ζώνη, ζητώντας να περάσουν με αποτέλεσμα οι αρχές της ΠΓΔΜ να έχουν κλείσει τα σύνορα εδώ και περίπου 2 ώρες.

Σηκώνουν φράχτη στην Ειδομένη τα Σκόπια

Την ίδια ώρα μπουλντόζες και εκσκαφείς διαμορφώνουν τον χώρο στην μεθόριο της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα στο ύψος της Ειδομένης, όπου τα Σκόπια έχουν ανακοινώσει ότι σχεδιάζουν να υψώσουν συρμάτινο φράχτη σε περίπτωση που ευρωπαϊκά κράτη μειώσουν τον αριθμό προσφύγων που δέχονται. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι σκαπτικά μηχανήματα καθάριζαν παρουσία στρατού λωρίδα γης από τις σιδηροδρομικές γραμμές έως την όχθη του Αξιού, πέρασμα που χρησιμοποιούν οι προσφυγικές ροές γ ια να βγουν από την Ελλάδα και να περάσουν στην ΠΓΔΜ, ενώ άνοιγαν και τρύπες στο έδαφος για να βυθίσουν πασσάλους στους οποίους θα στηρίξουν το συρματόπλεγμα.

Ο δήμαρχος Παιονίας κ. Γκατενούδης ανέφερε ότι οι κινήσεις αυτές δείχνουν πως τα Σκόπια δρομολόγησαν την διαδικασία για να φράξουν τα σύνορά τους και επισήμανε τον κίνδυνο να εγκλωβιστεί στην Ελλάδα μεγάλος αριθμός προσφύγων.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το Εθνικό Συμβούλιο της ΠΓΔΜ αποφάσισε να προχωρήσει στην κατασκευή συρματένιου φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα σε περίπτωση κατά την οποία τα ευρωπαϊκά κράτη βορειότερα μειώσουν τον αριθμό των προσφύγων που δέχονται.

Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου αναφερόταν ότι ένας τέτοιος φράκτης δεν θα είχε ως στόχο το κλείσιμο των συνόρων αλλά «τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, ανάλογα με τον αριθμό προσφύγων και των μεταναστών που θα δέχονται οι ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες αυτοί κατευθύνονται».