Μυστήριο καλύπτει το σοβαρό επεισόδιο μεταξύ δουλεμπόρων και συνοριοφυλάκων της Frontex, οι οποίοι συνεπλάκησαν στη Σύμη όταν οι πρώτοι εντόπισαν το δουλεμπορικό, το οποίο επέβαιναν τουλάχιστον 60 μετανάστες, να κινείται ύποπτα και του ζήτησαν να σταματήσει για έλεγχο.

Η θαλαμηγός που μετέφερε τους παράτυπους μετανάστες δεν υπάκουσε και άρχισε ελιγμούς. Ακολούθησαν προειδοποιητικά πυρά με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να ακινητοποιηθεί. Λιμενικοί επιβιβάστηκαν σε αυτήν με αποτέλεσμα να ακολουθήσει συμπλοκή με τους διακινητές που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά από γκλοπ ένας λιμενικός.

Εν τω μεταξύ, στο δουλεμπορικό εντοπίστηκε ένας νεαρός μετανάστης νεκρός. Στην αρχή οι πληροφορίες τον ήθελαν νεκρό από ανταλλαγή πυροβολισμών, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε ότι εντοπίστηκε νεκρός από ασφυξία μέσα στη θαλαμηγό.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο γιατρός του Κέντρου Υγείας Σύμης προς το διοικητή της 8ης περιφερειακής διοίκησης του λιμενικού σώματος ο θάνατος του 17χρονου προήλθε όχι από ασφυξία αλλά πιθανόν από ρίψη βολίδας πυροβόλου όπλου.

Η σορός του 17χρονου διεκομίσθη στη Ρόδο για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής και σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα ενδεχόμενα για τον τρόπο με τον οποίο επήλθε ο θάνατός του ερευνώνται από το λιμενικό σώμα.

Οι τρεις δουλέμποροι έχουν συλληφθεί και οδηγηθεί στο λιμεναρχείο της Σύμης όπως και το σκάφος με τους παράτυπους μετανάστες.

«Εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλεια ενός νέου ανθρώπου. Η ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη και το γνωρίζουν πολύ καλά, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που δίνουν υπεράνθρωπο αγώνα καθημερινά σε αντίξοες συνθήκες, για να υπερασπίσουν και να σώσουν χιλιάδες ανθρώπους, θύματα αδίστακτων δουλεμπόρων» ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης για το περιστατικό.

Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί η αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου.