Στην ανάγκη καλύτερου συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων και οργανώσεων που προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες της Ειδομένης, συμφώνησαν οι συμμετέχοντες σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που ανέκυψαν με την αυξανόμενη έλευση προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Γκουντενούδης, είναι επιτακτικής ανάγκης ο συντονισμός όλων των φορέων για καλύτερα αποτελέσματα.

«Προέχει ένας κεντρικός σχεδιασμός, βάσει του οποίου θα γίνεται κατανομή δραστηριοτήτων, ρόλων και εργασιών», είπε χαρακτηριστικά. Στην κατεύθυνση αυτή, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), Λάζαρος Κυρίζογλου είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η ΠΕΔΚΜ θα συνδράμει τον δήμο Παιονίας με 20.000 ευρώ προκειμένου να διατεθούν για την καθαριότητα του χώρου δίπλα στην ουδέτερη ζώνη που κατακλύζεται από πρόσφυγες.

Στη σύσκεψη στο δημαρχείο Παιονίας, συμμετείχε και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, εκπρόσωπος της οποίας υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει ένας αποτελεσματικός σχεδιασμός γιατί οι προσφυγικές ροές θα συνεχισθούν και θα ενταθούν αν δεν κλείσει το σημείο στην ουδέτερη ζώνη απ΄ όπου υπάρχει διέλευση.

«Επιπλέον, πρέπει να δούμε τι θα γίνει σε περίπτωση που κλείσει το σημείο διέλευσης και συνεχίσουν να συγκεντρώνονται πρόσφυγες, ενόψει μάλιστα και του χειμώνα» ανέφερε η Αριάνα Βασιλάκη από την Υπάτη Αρμοστεία. Μάλιστα, ο κ.Γκουντενούδης τόνισε ότι θέλουν να τοποθετήσουν μια σκηνή υποδοχής και μία σίτισης, παρέχοντας ένα προσωρινό καταφύγιο όταν βρέχει και μία πιο οργανωμένη δομή βοήθειας.

Νωρίτερα, πολιτική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή και συντονιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα της ομάδας των προοδευτικών σοσιαλιστών και δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Josef Weidenholzer, παρέδωσε στο Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου μεγάλη ποσότητα αναλώσιμων καθώς σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας, κ. Περπερίδη, «οι ανάγκες με την αθρόα έλευση των προσφύγων, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και υπάρχουν πολλές ελλείψεις».