Συνολικά 15 παραλίες της Αττικής μπήκαν φέτος στη λίστα «Γαλάζια Σημαία», καθώς δύο γνωστές παραλίες του νομού δεν βραβεύτηκαν το 2025.
Πρόκειται για την παραλία Καράβι στον Σχινιά (Δήμος Μαραθώνα) και το 1ο Λιμανάκι Δασκαλειού Κερατέας – Solo Pino (Δήμος Λαυρεωτικής), που δεν πληρούν πλέον τα αυστηρά κριτήρια του οργανισμού Blue Flag για το 2025, που εκδίδει τις Γαλάζιες Σημαίες.
Η «Γαλάζια Σημαία» είναι το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτή να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.
Οι παραλίες της Αττικής με Γαλάζια Σημαία το 2025
ΠΕΡ. ΑΤΤΙΚΗΣ [15]
Δήμος Μαραθώνος
Μπρεξίζα
Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος
Διασταύρωση
Λίμνη
Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας
Αυλάκι
Δήμος Σαρωνικού
Λαγονήσι 1-Grand Beach/Grand Resort Lagonissi
Λαγονήσι 2-Mediterraneo/Grand Resort Lagonissi
Λαγονήσι 3-Κοχύλια/Grand Resort Lagonissi
Μαύρο Λιθάρι/EverEden Beach
Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης
Αστέρας Βουλιαγμένης/Astir Beach Vouliagmenis
Βούλα Α
Βουλιαγμένη
Δήμος Γλυφάδας
Γλυφάδα
Γλυφάδα Α
Γλυφάδα Β
Δήμος Αίγινας
Αγ. Μαρίνα
Οι παραλίες της Αττικής με Γαλάζια Σημαία το 2024
ΠΕΡ. ΑΤΤΙΚΗΣ [17]
Δήμος Μαραθώνος
Μπρεξίζα
Σχινιάς/Καράβι
Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος
Διασταύρωση
Λίμνη
Δήμος Μαρκοπούλου
Μεσογαίας
Αυλάκι
Δήμος Λαυρεωτικής
1ο Λιμανάκι Δασκαλειού Κερατέας/Solo Pino
Δήμος Σαρωνικού
Λαγονήσι 1-Grand Beach/Grand Resort Lagonissi
Λαγονήσι 2-Mediterraneo/Grand Resort Lagonissi
Λαγονήσι 3-Κοχύλια/Grand Resort Lagonissi
Μαύρο Λιθάρι/EverEden Beach
Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης
Αστέρας Βουλιαγμένης/Astir Beach Vouliagmenis
Βούλα Α
Βουλιαγμένη
Δήμος Γλυφάδας
Γλυφάδα
Γλυφάδα Α
Γλυφάδα Β
Δήμος Αίγινας
Αγ. Μαρίνα
Τι λέει η υπεύθυνη συντονισμού του προγράμματος για τις παραλίες που έχασαν την βράβευση
Τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για «έπαρση» και υποστολή γαλάζιας σημαίας, εξηγεί στο ΕΡΤnews και την εκπομπή «Συνδέσεις», η υπεύθυνη συντονισμού στην Ελλάδα του Διεθνούς προγράμματος, Νεφέλη Βουρδούμπα. Από τη δεύτερη παραλία της Γλυφάδας, που συγκαταλέγεται στις 623 βραβευμένες ακτές, χάρη στις οποίες η Ελλάδα βρέθηκε στην δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, επισημαίνει ότι αιτήσεις για βράβευση υποβάλλονται κάθε Οκτώβριο. Για τις παραλίες σε Σχοινιά και Λαυρεωτική που αφαιρέθηκε Γαλάζια σημαία, η συντονίστρια εξηγεί ότι δεν σημαίνει ότι δεν έχουν το ίδιο καθαρά νερά με πέρυσι.
«Η αφαίρεση της Γαλάζιας σημαίας δεν έχει να κάνει με την ποιότητα υδάτων. Η ποιότητα ήταν και παραμένει εξαιρετική. Έχει να κάνει με άλλες υποδομές που δεν υπήρχαν, κάποιες άλλες υπηρεσίες που όφειλαν να έχουν για εξυπηρέτηση και δεν υπήρχαν στις ακτές τους. Όπως έχουμε πει είναι εθελοντικό το πρόγραμμα και πρέπει οι διαχειριστές, είτε είναι δήμοι είτε είναι ιδιώτες, να έχουν μπει στη διαδικασία να λειτουργήσουν σύμφωνα και με τα κριτήρια», τόνισε η συντονίστρια.
Η διαδικασία ξεκινά από την υποβολή της αίτησης με όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα φωτογραφικό υλικό, τα οποία σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των επισκέψεων που έγιναν το καλοκαίρι από τους συνεργάτες της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, παρουσιάζονται στην Εθνική Επιτροπή Κρίσεων, Για την αξιολόγηση έχουμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τη Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, το Υπουργείο Τουρισμού, ο ΕΟΤ τα υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών, Ναυτιλίας που έχουν και την εποπτεία των ναυαγοσωστών. Συμμετέχει και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός που εκπροσωπεί την Διεθνή Ναυαγοσωστική Ακαδημία.
«Μόλις οι ακτές οργανωθούν τότε θα παραλάβουν τη Γαλάζια Σημαία και υπάρχει περίπτωση στις αρχές Ιουλίου να δείτε ένα δελτίο τύπου με κάποιες που θα χάσουν το βραβείο τους, γιατί φέτος δεν οργανώθηκαν όπως πρέπει, ενώ κατά την καλοκαιρινή περίοδο γίνονται καταγγελίες από τους επισκέπτες που είναι και τα μάτια μας», συμπλήρωσε η κυρία Βουρδούμπα.
Ενδεικτικά από την παραλία της Γλυφάδας, ανέφερε ότι στις προετοιμασίες συγκαταλέγεται ειδική ράμπα για την πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, ναυαγοσώστες και εξοπλισμός, περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, πίνακες ενημέρωσης των επισκεπτών, δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και φυσικά, ο «απαράβατος όρος» είναι η εξαιρετική ποιότητα υδάτων.