Αχαρτογράφητο από τους σεισμολόγους είναι το ρήγμα, που γέννησε τον σεισμό των 4,3 Ρίχτερ το βράδυ της Τρίτης, στην περιοχή της τεχνητής λίμνης του φράγματος Πείρου–Παραπείρου, στην Αχαΐα.

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Σώκος, δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ότι ο σεισμός έγινε σε μεγάλο βάθος, 20χλμ. από την επιφάνεια και από τη σεισμική ακολουθία φαίνεται να μην είναι κάτι το ανησυχητικό. Το επίκεντρο εντοπίστηκε στο νοτιοανατολικό άκρο της τεχνητής λίμνης Αστερίου, μεταξύ του φράγματος και της Ερυμάνθειας. Σύμφωνα με τον κ. Σώκο, δεν φαίνεται να υπάρχει σχέση με το ρήγμα που προκάλεσε τον καταστροφικό σεισμό στα όρια μεταξύ Αχαΐας και Ηλείας το 2008, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα δύο νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και μεγάλες καταστροφές σε κατοικίες και υποδομές.

Επίσης, ο σεισμός δεν δείχνει να έχει σχέση με την τεχνητή λίμνη του φράγματος. Σε κάθε περίπτωση, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Σεισμολογίας τόνισε ότι το φράγμα είναι «ζωσμένο» με δίκτυο σεισμογράφων, από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε η πλήρωσή του με νερό.

Ο κ. Σώκος τόνισε πως τεχνητές λίμνες συνδέονται με σεισμικά γεγονότα, αλλά αυτή του φράγματος Πείρου–Παραπείρου είναι μικρή, ωστόσο η ευρύτερη περιοχή είναι πάντα υπό παρακολούθηση.

Ειδικοί τόνισαν στην «Π» ότι η τεχνητή λίμνη Αστερίου δεν συνδέεται με την πρόκληση της σεισμικής δόνησης. Αυτή η επισήμανση έγινε γιατί στο παρελθόν μεγάλοι σεισμοί είχαν αποδοθεί στα τεράστια φορτία που προκαλούν τεχνητές λίμνες φραγμάτων.

Τα παρακάτω παραδείγματα είναι επίσημα:

  • Μαραθώνας: 1938 – 5,7 βαθμοί
  • Λίμνη Κρεμαστών Αιτωλοακαρνανίας–Ευρυτανίας: 1966 – 6,2 βαθμοί
  • Λίμνη Καστρακίου Αιτωλοακαρνανίας–Αχελώου: 1969 – 4,6 βαθμοί
  • Λίμνη Πουρναρίου Αρτας–Αράχθου: 1981 – 5,6 βαθμοί
  • Λίμνη Ασωμάτων Βέροιας: 1984 – 5,4 βαθμοί
  • Λίμνη: Πολυφύτου Κοζάνης–Αλιάκμονα: 1995 – 6,5 βαθμοί.

Υπηρεσιακοί παράγοντες της ΕΥΔΕ Φραγμάτων διαβεβαίωσαν την «Π» ότι η τεχνητή λίμνη Αστερίου, με τα 50 εκατ. κυβικά μέτρα νερού που διαθέτει δεν μπορεί να ευθύνεται για την πρόκληση του σεισμού, κι αυτό γιατί η πλήρωσή της έγινε σε διάρκεια 18 μηνών, δηλαδή με πολύ αργό ρυθμό.

Τέλος, ο προχθεσινός σεισμός δεν φαίνεται να σχετίζεται ούτε με τον σεισμό των 6,5 Ρίχτερ, που είχε γίνει το 2008 με επίκεντρο στη βορειοδυτική Πελοπόννησο.