Πνιγερή είναι η ατμόσφαιρα σε αρκετές περιοχές της χώρας λόγω του νέου κύματος αφρικανικής σκόνης. Υψηλή είναι η συγκέντρωση σκόνης και στην Αττική αλλά κυρίως στην Κρήτη.

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, μιλώντας στο Star για την αφρικανική σκόνη, σημείωσε πως οι υψηλές συγκεντρώσεις θα παραμείνουν μέχρι και αύριο, τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλα τμήματα της χώρας.

Όπως εξήγησε, πιο πολύ επηρεάζονται τα δυτικά τμήματα, όπως η δυτική και κεντρική Πελοπόννησος και η περιοχή της Κρήτης, με τη θερμοκρασία στην Αθήνα να αγγίζει αύριο, όπως είπε ο διευθυντής της ΕΜΥ, τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Αναφερόμενος στην αφρικανική σκόνη σημείωσε πως θα υποχωρήσει από την Τρίτη και την Τετάρτη, ωστόσο θα παραμείνει ένα «κύμα» ζέστης σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Χαρακτηριστικά είπε πως τα ανατολικά και τα νότια τμήματα, θα έρθουν «αντιμέτωπες» με μία δεύτερη κορύφωση ζέστης, χωρίς όμως το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης που επιβαρύνει την ατμόσφαιρα.

Μαρουσάκης: Καιρικά χωρισμένη σε δύο τμήματα η χώρα

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, σε σημερινό του άρθρο στην προσωπική του σελίδα, επισημαίνει ότι η χώρα εμφανίζεται καιρικά χωρισμένη σε δύο τμήματα όπου από τη μια πλευρά προς τα κεντρικά και τα βόρεια κυριαρχεί ο άστατος καιρός με τις πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή θερμοκρασίες και από την άλλη νοτιότερα και ανατολικότερα κυριαρχούν η αφρικανική σκόνη, οι κατά τόπους συννεφιές αλλά και οι υψηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες.

Η αφρικανική σκόνη «έπνιξε» την Κρήτη

Ιδιαίτερα αυξημένες είναι σήμερα Σάββατο οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην Κρήτη.

Ειδικές οδηγίες στους πολίτες για την προστασία από την αφρικανική σκόνη έδωσε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πολυτεχνείο Κρήτης, ενημερώνει ότι σύμφωνα και με τα προγνωστικά μοντέλα οι μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις ΑΣ10 για σήμερα Σάββατο 18/05/2024 και την Κυριακή 19/05/2024 θα κυμανθούν σε μέτρια επίπεδα (51-75 μg/m3) λόγω του έντονου φαινομένου μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα» και πως για τους λόγους αυτούς και με βάση εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας συστήνει σε ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα, ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Επιπλέον, ενημερώνει τους πολίτες ότι: Οι μάσκες υψηλής προστασίας FFP2, Ν95 & KN95, δεδομένου ότι συγκρατούν σωματίδια μεγέθους ≥0,3 μm, μπορούν να προστατεύσουν όσους πρέπει να δραστηριοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους. Επιπρόσθετα συστήνει τη λήψη μέτρων βελτίωσης της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Αυτά περιλαμβάνουν τη διατήρηση σε καλό επίπεδο της ποιότητας αέρα στο σπίτι, στο γραφείο, κ.α, ελαχιστοποίηση της διείσδυσης εξωτερικού αέρα, διατηρώντας κλειστά – όσο γίνεται – τα παράθυρα και τις πόρτες και επιπλέον βελτίωση της μόνωσης των εσωτερικών χώρων (χαραμάδες θυρών και παραθύρων) για να εμποδιστεί η είσοδος της σκόνης στον εσωτερικό χώρο. Μεταξύ άλλων συστήνεται η ενεργοποίηση της συσκευής καθαρισμού αέρα- εφόσον υπάρχει – αλλά και καθαρισμός με υγρό πανί επιφανειών επαφής, όπως τραπέζια και πάγκοι.

Τέλος, επισημαίνεται ότι πρέπει να αποφεύγονται δραστηριότητες που επιδεινώνουν την ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, όπως κάπνισμα, χρήση ηλεκτρικής σκούπας, μαγείρεμα με γκάζι, άναμμα κεριών και τζακιών και τέλος η καλή ενυδάτωση με κατανάλωση άφθονου νερού.