Κανείς δεν γεννήθηκε επαγγελματίας μάγειρας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι με τα χρόνια και την εξάσκηση δεν μπορείτε να γίνετε ένας άριστος ερασιτέχνης μάγειρας, τόσο για τον εαυτό σας όσο και για τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Ποια είναι, όμως, τα λάθη που πρέπει να αποφεύγετε σύμφωνα με τους ειδικούς; Ακολουθούν τέσσερα από αυτά, που αν δεν τα επαναλάβετε ποτέ ξανά θα σας βοηθήσουν σίγουρα να γίνετε καλύτεροι στην μαγειρική.

Γεμίζετε υπερβολικά το ταψί

Μαγειρική

Ένα γεμάτο μαγειρικό σκεύος συνήθως οδηγεί σε μια απόλυτη μαγειρική καταστροφή γεμάτη υγρασία. Ενώ μπορεί να είναι δελεαστικό να χωρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερα λαχανικά σε ένα ταψί, με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί η υγρασία και το φαγητό είναι πιο πιθανό να ατμοποιηθεί αντί να ροδίσει. Όταν ψήνετε, τηγανίζετε ή σοτάρετε φαγητό, δώστε χώρο στα συστατικά σας να αναπνεύσουν. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να πάρουν το τέλειο χρυσοκάστανο χρώμα.

Δεν ρίχνετε αρκετό αλάτι στο νερό

Αλάτι στο φαγητό

Όταν προσθέτετε ζυμαρικά σε νερό που βράζει, τα ζυμαρικά απορροφούν μέρος του νερού καθώς μαγειρεύονται. Αν δεν αλατίσετε το νερό, το φαγητό θα παραμείνει άνοστο. Αλλά αν το κάνετε, θα αλατιστεί από μέσα, πράγμα που είναι ένας σίγουρος τρόπος για να πετύχετε το ιδανικό αποτέλεσμα. Αν αναρωτιέστε, όμως, πόσο αλάτι πρέπει να προσθέσετε στο νερό, η απάντηση είναι: περισσότερο απ’ όσο νομίζετε!

Οι Ιταλοί θα σας πουν ότι πρέπει να είναι «τόσο αλμυρό όσο η θάλασσα», και ενώ αυτό αποτελεί σίγουρα υπερβολή, δεν απέχει και πολύ από την αλήθεια. Το μεγαλύτερο μέρος του αλατιού που θα προσθέσετε θα χαθεί στο νερό, οπότε για να βεβαιωθείτε ότι θα μπει λίγο από αυτό στα ζυμαρικά, πρέπει να είστε γενναιόδωροι.

Όταν μαγειρεύετε ζυμαρικά, δεν κρατάτε καθόλου από το νερό των ζυμαρικών

Ζυμαρικά

Το νερό μαγειρέματος των ζυμαρικών είναι γεμάτο άμυλο -αυτό θα βοηθήσει να δέσουν τα ζυμαρικά και η σάλτσα μεταξύ τους και να κάνουν τη σάλτσα πιο μεταξένια. Είναι, επίσης, ήδη αλατισμένο, γεγονός που το καθιστά πιο γευστικό από το σκέτο νερό που προσθέτετε στη σάλτσα κατά το μαγείρεμά της. Έτσι, την επόμενη φορά που θα φτιάξετε ζυμαρικά, κρατήστε 1/2 φλιτζάνι νερό μαγειρέματος που μπορείτε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε στη σάλτσα.

Δεν αφήνετε το κρέας να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά μετά το μαγείρεμα

Μαγειρική

Αφήνοντας το κρέας να ξεκουραστεί για 10- 20 λεπτά μετά το μαγείρεμά του, επιτρέπει στους εσωτερικούς χυμούς του να αναδιανεμηθούν και εξασφαλίζει μια σούπερ ζουμερή μπριζόλα, ψητό ή ό,τι άλλο φτιάχνετε. Αν το κόψετε αμέσως, οι χυμοί θα συγκεντρωθούν και θα εξαντληθούν προτού προλάβουν να επαναρροφηθούν από το κρέας. Έτσι, την επόμενη φορά που θα τελειώσετε το μαγείρεμα του κρέατος, καλύψτε το με αλουμινόχαρτο για να μην κρυώσει και αφήστε το να ξεκουραστεί για λίγο πριν το φάτε.