Τι πρέπει να ξέρετε για τη θερμοκρασία σερβιρίσματος του κρασιού

Απλοί κανόνες για να απολαμβάνετε το κρασί στην ολότητά του


ΣΥΝΤΑΓΕΣΝΕΑ-ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
13:50
04/01/2020
2
loading

Μπορεί ο οίνος και η απόλαυσή του να είναι εν πολλοίς θέμα προσωπικής προτίμησης, υπάρχουν ωστόσο μια σειρά από κανόνες οινογνωσίας που έχουν αναπτυχθεί στο διάβα των αιώνων.

Όπως, ας πούμε, το γεγονός ότι η ιδανική θερμοκρασία είναι 12-18 βαθμούς Κελσίου για τα κόκκινα κρασιά, 8-12 βαθμούς για τα λευκά και στους 5 βαθμούς ακριβώς η σαμπάνια.

Τα μυστικά της οινοφιλίας δεν εξαντλούνται όμως εδώ. Το κόκκινο κρασί πρέπει να ανοίγεται και να μεταγγίζεται σε κανάτα τουλάχιστον 30-60 λεπτά πριν το σερβίρισμα.

Το λευκό κρασί σερβίρεται κρύο, και σε αυτή ακριβώς την κατάσταση πρέπει να διατηρείται όσο παραμένει στο μπουκάλι.

Όπως θα σας πει κάθε σομελιέ, η θερμοκρασία του κρασιού κατά το σερβίρισμα είναι μια από τις σημαντικότερες πτυχές του κρασιού, αν θες τουλάχιστον να απολαύσεις όλη τη γεύση και τα αρώματά του.

Γι’ αυτό κι αν έχετε αμφιβολία για τη σωστή θερμοκρασία σερβιρίσματος ενός κρασιού, ο κανόνας υποδεικνύει εδώ πως το σερβίρουμε λίγο πιο δροσερό από τη θερμοκρασία δωματίου (λίγους βαθμούς παρακάτω), επιτρέποντας έτσι στο κρασί να ζεσταθεί σταδιακά και να απελευθερώσει όλα τα αρώματά του…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar Χαχα

  Το κρασί σε κανάτα μόνο όταν είναι νέο κρασί για να αεριστει και να δώσει το άρωμα του. Όχι όμως τα παλιά γιατί το ‘ σπαζουν’ Μόνο μερικές φορές τα πολύ παλιά κρασιά και με παρά πολύ μεγάλη προσοχή ( σχεδόν σταγόνα σταγόνα) για να αποφύγουμε το κατακάθι που έχει φυσιολογικά στον πυθμένα του το μπουκάλι.

 2. avatar Parkis

  Αφού δε γνωρίζετε μη μεταδίδετε την άγνοιά σας πλιζ!!!
  Το κόκκινο κρασί δε σερβίρεται ΠΟΤΈ σε θερμοκρασία δωματίου ή λίγο λιγότερο όπως λάθος λέτε.
  Το επιτραπέζιο κόκκινο κρασί σερβίρεται και πίνεται σε θερμοκρασία 12-14C⁰
  Το καλό κρασί σερβίρεται και πίνεται σε θερμοκρασία 14-16C⁰ και
  Το ιδιαίτερα καλό κρασί (αυτό δλδ που πιθανότατα αυτός που έγραψε το άρθρο δεν έχει πιεί ποτέ) σερβίρεται το ανώτατο στους 18C⁰.
  Η \"θερμοκρασία δωματίου\" αφορά στο \"δωμάτιο\" που είναι αποθηκευμένο δλδ στο κελάρι που η θερμοκρασία πρέπει να είναι χαμηλή ώστε να συντηρούνται καλύτερα τα κρασιά και για την ακρίβεια αναφέρεται στα κελάρια της Γαλλίας στα 600-700 μέτρα υψόμετρο.
  Αυτά.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει