Αποσύρει το υπουργείο Οικονομικών τη διάταξη για τη συλλογή αποδείξεων και για το 2015 προκειμένου οι φορολογούμενοι να δικαιούνται το αφορολόγητο, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε για το θέμα.

Όπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα σήμερα, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλάμβανε διάταξη που θα καθιστά υποχρεωτική και για το 2015 τη συγκέντρωση και προσκόμιση αποδείξεων από τους φορολογούμενους, για να δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν ότι η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού με τη χρήση πλαστικού χρήματος θα αφορά τα εισοδήματα του 2016, οπότε και θα καταργηθεί η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών.

Είχε γίνει επίσης γνωστό ότι θα υπήρχε επιβολή προστίμου 22% σε όσους φορολογούμενους δεν είχαν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες αποδείξεις για το 2015, δηλαδή αξίας 10% του φετινού εισοδήματος.

Τελικά το βράδυ της Τετάρτης, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έκαναν γνωστό ότι, παρά τον αρχικό σχεδιασμό, το μέτρο αποσύρεται.

Σημειώνεται πως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Μεταξύ άλλων, θα προβλέπονται και τα ακόλουθα:

– Όσοι εισπράττουν εισόδημα από μερίσματα θα μπορούν να υποβάλουν δήλωση Φόρου Εισοδήματος έως τις 30/6.

– Στις χρηματικές δωρεές έως 5.000 ευρώ που έγιναν από την έναρξη των capital controls έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015 δεν επιβάλλεται φόρος δωρεάς, εφόσον έγιναν από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες/γιαγιάδες σε εγγόνια.

– Η μεταφορά του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.