Την αισιοδοξία του αναφορικά με την επίτευξη συμφωνίας για έναν παγκόσμιο φόρο στους τεχνολογικούς κολοσσούς εξέφρασε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών από το Νταβός όπου πραγματοποιείται το Παγκόσμιο Οικονομικού Φόρουμ. «Η Γαλλία» όπως σημείωσε «τελικά κατέληξε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη βάση των μελλοντικών συνομιλιών αναφορικά με τον ”ψηφιακό” φόρο, σε επίπεδο ΟΟΣΑ».

Μιλώντας στην τηλεόραση του Reuters o Μπρουνό Λεμέρ επεσήμανε «κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Είχαμε μακρά συνομιλία σήμερα το πρωί με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών και τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, και με χαρά σας ανακοινώνω ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ της Γαλλίας και των ΗΠΑ, που προσφέρει τη βάση για να εργαστούμε για τη φορολόγηση των εταιριών του Διαδικτύου στον ΟΟΣΑ», είπε λίγη ώρα αργότερα και πρόσθεσε:

«Είναι μια καλή είδηση, διότι μειώνει τον κίνδυνο αμερικανικών κυρώσεων και αυξάνει τις προοπτικές για μια διεθνή λύση στην ”ψηφιακή” φορολόγηση».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν το θέμα σε τηλεφωνική τους επικοινωνία την Κυριακή, και με τις δύο πλευρές να εμφανίζονται θετικές στη συνέχεια, σε αντίθεση με τις απειλές που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ ότι θα επιβάλουν δασμούς στις εξαγωγές σαμπάνιας και άλλων ειδών πολυτελείας ως αντίποινα στον γαλλικό «ψηφιακό» φόρο.

Ωστόσο, το Παρίσι και η Ουάσινγκτον δεν κατάφεραν να καταλήξουν χθες στο πώς να προωθήσουν μια συμφωνία που να περιλαμβάνει τον επανασχεδιασμό των διασυνοριακών φορολογικών κανόνων που είναι σε ισχύ εδώ και δεκαετίες. Συμφώνησαν, ωστόσο, να παραμερίσουν τις διαφορές τους καθώς εργάζονται πάνω σε μια παγκόσμια πρωτοβουλία. Επικεφαλής της πρωτοβουλίας είναι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία εργάζεται εδώ και χρόνια στην εξεύρεση τρόπων για να δημιουργηθούν συνθήκες ίσου ανταγωνισμού στη φορολόγηση των εταιριών του Διαδικτύου, αλλά αυτές οι προσπάθειες τώρα επιταχύνονται προκειμένου να διαφανεί εάν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία έως τον Δεκέμβριο.

Μιλώντας σε πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με τον Λεμέρ, ο Γκουρία δήλωσε ότι ελπίζει έως τον Ιούλιο να έχει σχεδιαστεί ένα πλαίσιο που θα αφορά πάνω από 130 χώρες. «Δεν έχουμε Σχέδιο Β – απλά πρέπει να το ολοκληρώσουμε», ανέφερε.

Ο Λεμέρ έχει φέρει τη Γαλλία στο επίκεντρο της συζήτησης για τη φορολόγηση των κολοσσών του Διαδικτύου, παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία και η Βρετανία, ήδη προωθούν ή επιβάλλουν τα δικά τους εθνικά καθεστώτα «ψηφιακού φόρου».

«Θα ήταν πολύ καλύτερο να έχουμε ένα διεθνές πλαίσιο για όλους», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Λεμέρ, προσθέτοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση ο κόσμος θα καταλήξει σε μια κακοφωνία εθνικών συστημάτων που απλά θα επιτείνουν το πρόβλημα.

«Άρα πρέπει να οικοδομήσουμε κάτι διαφορετικό και αυτό ακριβώς είναι που θέλουμε να κάνουμε κατά τη διάρκεια του 2020, με το χτίσουμε πάνω στην εξαιρετικά καλή δουλειά που γίνεται (στον ΟΟΣΑ)».

Ο υφιστάμενος γαλλικός «ψηφιακός» φόρος αφορά τον κύκλο εργασιών. Ωστόσο ο Λεμέρ παραδέχθηκε ότι δεν είναι ο καλύτερος από οικονομικής άποψης, λέγοντας ότι το σχέδιο του ΟΟΣΑ για φορολόγηση των κερδών είναι πιο λογικό.

Θα υπάρξουν εντατικές συζητήσεις για το ύψος των κερδών που θα φορολογούνται και πώς ο φόρος αυτός θα εισπράττεται. «Τα πάντα είναι στο τραπέζι», δήλωσε ο Λεμέρ και πρόσθεσε: «Απλά πρέπει να αποφασίσουμε εάν θέλουμε να αποφύγουμε ένα παραθυράκι στο διεθνές σύστημα φορολόγησης ή να έχουμε πολλές εθνικές λύσεις που θα είναι επιζήμιες για όλους εμάς».

«Δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε με ένα σύστημα φορολόγησης, στο οποίο οι πλουσιότερες εταιρίες, αυτές που έχουν τα μεγαλύτερα κέρδη, πληρώνουν το χαμηλότερο φόρο» επεσήμανε ο Γάλλος υπουργός.