Σε εφαρμογή τέθηκε σήμερα το πρωί η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει αύξηση στους δασμούς 25% σε κινεζικά αγαθά ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με το Πεκίνο να προειδοποιεί πως θα «απαντήσει», καθώς η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές κλιμακώνεται κι ενώ είναι σε εξέλιξη συνομιλίες της τελευταίας στιγμής σε μια προσπάθεια να διασωθεί η συμφωνία για το εμπόριο.

Το υπουργείο Εμπορίου τς Κίνας εξέφρασε τη βαθιά λύπη του για την απόφαση των ΗΠΑ, προσθέτοντας πως θα λάβει τα απαραίτητα αντίμετρα.

Η αύξηση των δασμών εφαρμόστηκε την ώρα που είναι σε εξέλιξη οι συνομιλίες ανάμεσα στους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, οι οποίοι επιχειρούν να διασώσουν τη συμφωνία για το εμπόριο και να τερματίσουν τον εμπορικό πόλεμο που μαίνεται εδώ και δέκα μήνες ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Κινέζος αντιπρόεδρος Λίου Χε είχε συνομιλίες μιάμισης ώρας με τον Αμερικανό αντιπρόσωπο για το εμπόριο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ και τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, και είναι προγραμματισμένο να συνεχίσουν σήμερα τις επαφές τους.

Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και πως «ελπίζει οι ΗΠΑ να συναντηθούν με τις Κίνα στη μέση της διαδρομής, να κάνουν κοινή προσπάθεια και να επιλύσουν το θέμα μέσω συνεργασίας».

Σύμφωνα με το Reuters, η αύξηση των δασμών τίθεται από σήμερα σε ισχύ, ωστόσο τα αγαθά που έφυγαν από τα κινεζικά λιμάνια και αεροδρόμια πριν τα μεσάνυχτα θα υποβάλλονται σε δασμούς 10%, όπως ίσχυε έως τώρα.

Ο τομέας που επηρεάζεται περισσότερο είναι αυτή των μόντεμ, ρούτερ και άλλων συσκευών data transmission, αξίας 20 δισ. δολαρίων.