Μελέτη της επενδυτικής τράπεζας UBS υπέδειξε πρόσφατα ότι οι αμερικανικές εισαγωγές κινεζικών αγαθών έχουν μειωθεί κατά 30% από τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε το όπλο του και το έστρεψε στο κινεζικό εμπόριο.

Οι αναλυτές καταλήγουν πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν οι μεθοδεύσεις του οικονομικού επιτελείου του Τραμπ που πάρθηκαν στις 24 Σεπτεμβρίου, δεν περιμένουν ωστόσο καμία βελτίωση του κλίματος.

Οι οικονομικοί παράγοντες της UBS ανέλυσαν τις αμερικανικές εισαγωγές κινεζικών προϊόντων που εντάχθηκαν στο πρώτο σετ περιορισμών της 6ης Ιουλίου (αξίας 34 δισ. δολαρίων) και κατέγραψαν μείωση «απότομη και ξεκάθαρη».

Το ίδιο σκηνικό παρατήρησε η UBS και στο επόμενο πακέτο μέτρων που εγκαινιάστηκε στις 23 Αυγούστου: «Η ιστορία ήταν παρόμοια για τα προϊόντα της δεύτερης δόσης δασμών επιπρόσθετης αξίας 16 δισ. δολαρίων», σημειώνουν. Οι αμερικανικές εισαγωγές αυτών των προϊόντων μειώθηκε κατά 32% τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Η UBS αναρωτιέται με νόημα τι θα γίνει στην εισαγωγική δραστηριότητα των ΗΠΑ μετά την υιοθέτηση και των επιπρόσθετων δασμών αξίας 200 δισ. δολαρίων της 24ης Σεπτεμβρίου, δεν περιμένει πάντως βελτίωση του κλίματος.

Η μόνη αύξηση που καταγράφηκε άλλωστε στο τρίμηνο της έρευνας ήταν στις εισαγωγές συγκεκριμένων προϊόντων τεχνολογίας, όπως σκληρών δίσκων και κλειστών κυκλωμάτων.

Οι αναλυτές αναμένουν και τις κινεζικές εκτιμήσεις για το εμπορικό ισοζύγιο Κίνας-ΗΠΑ ώστε να έχουν μια πληρέστερη εικόνα των επιπτώσεων από τους χειρισμούς του αμερικανού προέδρου…