«Απαράδεκτο» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο καταψήφισης του τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας προς επίρρωση ότι το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε μεγάλο μέρος των μέτρων που καλείται να πάρει η Ελλάδα για να επανέλθει στην οικονομική ανάκαμψη.

Ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος έχει αναλάβει το έργο της κάμψης των αντιδράσεων στο εσωτερικό των Χριστιανοδημοκρατών που χθες σημείωσαν 56 διαρροές στην «πρόβα» της ψηφοφορίας, παράλληλα εκτίμησε ότι με την υιοθέτηση των μέτρων αυτών η Ελλάδα από εδώ και στο εξής μπορεί να δει την οικονομία της να ανακάμπτει.

«Η Ελλάδα πρέπει να σταθεί στα πόδια της όσο πιο γρήγορα γίνεται», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εισήγησή του, ανοίγοντας την έκτακτη συνεδρίαση του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για την έγκριση του τρίτου ελληνικού προγράμματος στήριξης.

«Οι τελευταίοι οκτώ μήνες δεν επέτρεψαν στην Ελλάδα να έχει το οιοδήποτε πλεόνασμα, θέλω να ελπίζω ότι αυτό θα αναστραφεί» πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι οι εκταμιεύσεις των δόσεων του νέου μνημονίου θα γίνεται βήμα – βήμα ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων.

«Κάθε σταθεροποιητικό πακέτο θα εξαρτάται από την εφαρμογή του προγράμματος» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα μιας νέας αρχής».

Παρουσιάζοντας τις βασικές πτυχές του προγράμματος στους Γερμανούς βουλευτές τόνισε ότι με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου «βοηθάμε την Ελλάδα να μπει στο σωστό δρόμο».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ονομαστικού κουρέματος του ελληνικού χρέους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο απομείωσής του μέσα από την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δόσεων.

«Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη για τη γερμανική κυβέρνηση» πρόσθεσε ο Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι το Ταμείο θα εξετάσει τη συμμετοχή του το φθινόπωρο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέδωσε ιδιαίτερη σημασία, τόσο στην ανάγκη ταχύτατης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αρθούν σταδιακά οι έλεγχοι κεφαλαίων και να λειτουργήσει η οικονομία, όσο και στο Ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων, για το χρονοδιάγραμμα και το πρόγραμμα του οποίου αναμένεται ελληνική πρόταση τον Οκτώβριο.

«Για πάρα πολλούς λόγους χρειαζόμαστε μία Ευρώπη που μπορεί να κινηθεί- και αυτό περιλαμβάνει το να επιδεικνύει και αλληλεγγύη. Δεν ήταν για μένα εύκολο να φθάσω σε αυτή την απόφαση. Γι’ αυτό ακριβώς σας καλώ να υπερψηφίσετε», κατέληξε ο κ. Σόιμπλε.