«Είναι αδιανόητο το 20% των πολιτών να πληρώνουν το 80% των φόρων»

Ομιλητές από διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας στην 5η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της ΕΕΝΕ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
23:58
11/07/2018
«Είναι αδιανόητο το 20% των πολιτών να πληρώνουν το 80% των φόρων»
23
loading

Τα επόμενα βήματα της ελληνικής οικονομίας στη μετα-μνημονιακή εποχή και ο ρόλος που θα κληθούν να διαδραματίσουν οι επιχειρήσεις για την επιστροφή της Ελλάδας σε αναπτυξιακή τροχιά, τέθηκαν επί τάπητος κατά την 5η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) που πραγματοποιήθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ, δρ. Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως η διάσκεψη αποτελεί μια ευκαιρία για τη δημιουργία ενός γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου, που στόχο έχει να επικοινωνηθούν στις πολιτικές και οικονομικές ηγεσίες εντός και εκτός της χώρας εκείνες οι θέσεις που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στην ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας.

«Βγαίνουμε τον Αύγουστο από τα μνημόνια και οφείλουμε να έχουμε συνείδηση πως δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα του χρέους και της βιωσιμότητάς του, ούτε διασφαλίσαμε αβίαστη και εγγυημένη πρόσβαση στις αγορές» δήλωσε από το βήμα της διάσκεψης ο κ. Αποστολόπουλος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπενθυμίζοντας πως έχουμε απωλέσει ένα τεράστιο τμήμα του ΑΕΠ μας, για την ανάκτηση του οποίου θα χρειαστούν πολλά χρόνια επίμονης δουλειάς.

«Αδιανόητο το 20% των πολιτών να πληρώνουν το 80% των φόρων»

Πρόσθεσε πως τα οκτώ χρόνια κρίσης, και η προβληματική διαχείριση των μνημονίων, άφησαν τη χώρα εκτός της νομισματικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στερώντας της σημαντική ρευστότητα και πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Την ίδια ώρα, καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, σημαντικές στρεβλώσεις στην οικονομία, μείζονα ζητήματα ανταγωνισμού, καθώς και διαρκείς μεταβολές στους κανόνες του παιχνιδιού παραμένουν χρόνια προβλήματα, με την κλιμακούμενη και αδιέξοδη υπερφορολόγηση, καθώς και με τον υψηλότατο ΦΠΑ που πλήττει σοβαρότατα την ανταγωνιστικότητα μια σειράς προϊόντων και υπηρεσιών, να κάνουν την εμφάνισή τους.

«Είναι αδιανόητο το 20% των πολιτών να πληρώνουν το 80% των φόρων, όπως και αδιέξοδο οι επιχειρήσεις να μην αγωνιούν για το πώς θα αναπτυχθούν και πώς θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, αλλά πώς θα συγκρατήσουν τα έξοδά τους για να αποπληρώσουν ή να προκαταβάλουν τους δυσβάσταχτους φόρους» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ προτείνοντας τη θέσπιση ενός κινήτρου, μίας κλιμακούμενα μειούμενης φορολογίας στις νέες επενδύσεις, και ένα σταθερό προνομιακό φόρο για τα νέα παραγόμενα εισοδήματα, δηλαδή την ανάπτυξη.

Κάλεσε τους επιχειρηματίες να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο, όντας ανοιχτοί σε στρατηγικές συνεργασίες και έξυπνες συνέργειες εντός και εκτός συνόρων και να εξαλείψουν κάθε μορφής επιχειρηματικό παρασιτισμό: επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν τους φόρους και τις εισφορές τους, δεν πληρώνουν τα δάνειά τους, δεν τιμούν τους επενδυτές τους, δεν είναι συνεπείς έναντι των εργαζομένων τους, δεν ανταποδίδουν στην κοινωνία, αλλά διεκδικούν διαρκώς ευνοϊκές ρυθμίσεις από το κράτος.

«Για να πετύχει η αλλαγή σελίδας πρέπει η ανάπτυξη να είναι σταθερά μεγαλύτερη του 4%. Επίσης το επιχειρείν πρέπει να πρωτοστατήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, διασφαλίζοντας πως η Ελλάδα θα είναι στην αιχμή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης» είπε.

Αναγκαία η μείωση των φόρων

Από την πλευρά του ο Α΄ αντιπρόεδρος της ΕΕΝΕ, Κρίστιαν Χατζημηνάς, εστίασε στην άμεση απονομή δικαιοσύνης στο Δημόσιο για τη διευθέτηση οικονομικής φύσεως θεμάτων, ενώ επεσήμανε πως οι μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο πρέπει να πηγαίνουν χέρι-χέρι με την αλλαγή πρακτικών και νοοτροπίας στον επιχειρηματικό κόσμο. Χαρακτήρισε μάλιστα τη μη γρήγορη απονομή δικαιοσύνης, ως το μεγαλύτερο αντικίνητρο για οποιοδήποτε επενδυτή εγχώριο ή ξένο.

Έκανε λόγο για την ανάγκη μείωσης των φόρων και την υιοθέτηση πρακτικών που ενισχύουν την εξωστρέφεια. «Η εξωστρέφεια είναι κάτι περισσότερο από τον τουρισμό και τις εξαγωγές. Είναι μια έννοια πολύ ευρύτερη. Είναι, παραδείγματος χάρη, να αποβιβάζεσαι ως έποικος σε ξένες αγορές, όπως η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, η Αμερική, να εγκαθίστασαι εκεί και να συμβάλεις στον δεκαπλασιασμό της ελληνικής επιχειρηματικής "επικράτειας"» τόνισε ο κ. Χατζημηνάς προσθέτοντας πως ακόμη και το κακό «brain drain» που η κρίση έφερε «μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας αξιοποιώντας την τεχνογνωσία Ελλήνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό - σε διάφορους τομείς, όπως για παράδειγμα η τέχνες ή οι επιστήμες, προκειμένου να καταστεί η χώρα διεθνές κέντρο στους τομείς αυτούς, προσελκύοντας υψηλού επιπέδου επισκέπτες στην Ελλάδα, και που, ταυτόχρονα, λειτουργούν ως πρέσβεις για την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα».

Επενδυτικό κενό 100 δισ. ευρώ

Για αποκατάσταση της δημοσιονομικής πειθαρχίας με σημαντική υπερφορολόγηση της πραγματικής οικονομίας, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Κωνσταντίνος Μπίτσιος, διευκρινίζοντας πως, σε ότι αφορά τον ισοσκελισμό του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών επιτεύχθηκε κυρίως στο σκέλος των υπηρεσιών λόγω της τουριστικής ανόδου. Αντιθέτως, στο εμπορικό ισοζύγιο, οι εισαγωγές προϊόντων υπερβαίνουν ακόμη κατά 20 δισ. ευρώ τις εξαγωγές.

Συμπλήρωσε μάλιστα, πως η ποσοτική πρόκληση που έχουμε μπροστά μας έγκειται στην κάλυψη ενός επενδυτικού κενού 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η ποιοτική πρόκληση έχει να κάνει με την προσέλκυση των σωστών επενδύσεων, αυτών που στρέφονται προς τους εξωστρεφείς κλάδους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος στο οποίο καθοριστικό ρόλο θα παίξουν η πολιτική σταθερότητα και η συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Σε συνέχεια των συγκεκριμένων προτάσεων που κατέθεσε το προεδρείο της ΕΕΝΕ (προνομιακός φόρος 10% για επιπλέον παραγόμενα εισοδήματα - δηλαδή την ανάπτυξη ή άμεση μείωση 50% στους φορολογικούς συντελεστές) ο κ. Μπίτσιος τόνισε, από τη μεριά του ΣΕΒ, την αναγκαιότητα για μείωση 30% του εταιρικού φόρου (άμεσα ή έμμεσα) στις νέες επενδύσεις. Οι επενδύσεις που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη πρέπει να διέπονται από ένα σταθερό και αξιόπιστο φορολογικό πλαίσιο. Αυτό παρέχει τη βεβαιότητα στους επενδυτές ότι τα σχέδια τους δεν θα ανατραπούν κατά τη διάρκεια της επένδυσης τους.

Πάιατ: Η Ελλάδα διαθέτει τρομερές ευκαιρίες

Τη σημαντική αισιοδοξία του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ υπογραμμίζοντας πως έχουν καλλιεργηθεί ισχυροί εμπορικοί δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Αναγνώρισε τη δυναμική του ελληνικού «start up» οικοσυστήματος και αποκάλυψε πως οι Αμερικανοί εξετάσουν επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο της ενέργειας για να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος «hub».

«Ο ρόλος του κράτους, η γραφειοκρατία και η αδυναμία προβλεψιμότητας είναι τα πρώτα που ρωτούν οι ξένοι επενδυτές για την Ελλάδα. Θεωρώ ότι η χώρα διαθέτει τρομερές ευκαιρίες, ισχυρό ανθρώπινο κεφάλαιο και σημαντικούς φυσικούς πόρους. Θέλουμε να πείσουμε αμερικανικές εταιρείες να έρθουν ξανά και να επενδύσουν στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Πάιατ.

Πιτσιόρλας: Αισιοδοξούμε για μια ταχύτερη και πιο «inclusive» ανάπτυξη

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, κατέθεσε τη θετική του εκτίμηση για τις άμεσες προοπτικές της χώρας, η οποία ανακτά επιτέλους τμήμα της οικονομικής αυτονομίας της, και μπορεί πλέον με συστηματική δουλειά να αισιοδοξεί για μια ταχύτερη και πιο «inclusive» ανάπτυξη.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

23
σχόλια
 1. avatar Αδιανόητο το 20% των πολιτών να πληρώνουν το 80% των φόρων

  Αδιανόητο είναι να γίνονται τέτοιες δηλώσεις, και όχι παρουσιάσεις σοβαρών προτάσεων-λύσεων των προβλημάτων μας. Είμαι 48, δουλεύω από τα 17 μου χρόνια και ξέρω πως δεν θα πάρω σύνταξη κάτι που δικαιούμαι, τόσο εγώ όσο οι γονείς μας που χτίσανε αυτή τη χώρα, για να καλοπερνάνε λίγοι και εμείς να δουλεύουμε σαν σκλάβοι στην ίδια μας τη χώρα.
  Μας έμεινε η αξιοπρέπεια την οποία σταδιακά και μας στερούνε με τέτοιου είδους δηλώσεις.

 2. avatar ΛεμεδεςΒιομηχανοι

  Αυτο το 20% εχει χρονια που ανεβοκατεβαζει προδοτες
  πολιτικους και τα κονομανε και ξεπουλησαν την Ελλαδα
  κομματι κομματι και τωρα το παιζουν επενδυτες
  με τα λεφτα που ληστεψαν απο τους Ελληνες μαζι
  με τους πολιτικους..
  Καλο θα ηταν αυτο το 20% να παει σε αλλη χωρα
  το 80% μπορει χωρις αυτους τους λεμεδες..

  1. avatar Giorgis

   2 παρατηρήσεις. 1. Πώς γίνεται να ανεβάζει κυβερνήσεις το 20% όταν το 80% βγάζει άνετα μέχρι και Πάπα. 2. Αν φύγει αυτό το 20% που τώρα πληρώνει το 80% των φόρων καταλαβαίνεις ότι το 80% που θα μείνει θα πληρώνει 6,25 φορές τον φόρο που πλήρωνε καθώς τα χρέη θα μείνουν, ενώ ταυτόχρονα το ΑΕΠ θα έχει πέσει κάτω από το μισό.

 3. avatar wtf1

  Oταν σε μια χωρα οι αγροτες δεν πληρωναν αλλα ουτε και τωρα πληρωνουν φορο γιατι φαινονται πλασματικα χαμηλοεισοδηματιες, το ιδιο και οι ελευθεροι επαγγελματιες, το ιδιο και οι δημοσιοι υπαλληλοι που η εισφορολογια τους ειναι απλα και μονο λογιστικη, δηλαδη μιλαμε για 3+ εκατομμυρια εν ενεργεια \'εργαζομενους\' που δεν πληρωνουν φορο εισοδηματος, ε φυσιολογικο ειναι να πληρωνουν τα σπασμενα οι ιδιωτικοι υπαλληλοι και ειδικα οσοι εχουν μισθο απο 1500 ευρω και πανω. Η χωρα της λαμογιας και της ρεμουλας οπου το 20% πληρωνει φορους για το υπολοιπο 80% ( καιμαλιστα χωρις να υπαρχει η παραμικρη ανταποδωση για αυτο το 20% αφου δεν λειτουργει ουτε η Παιδεια, ουτε η Υγεια, ουτε το Συνταξιοδοτικο), που λοιαζονται στις πλατειες, παραλιες και στα καφενεια γελωντας με οσους δουλευουν και πληρωνουν φορους.

  1. avatar Αλήθεια;

   Πότε πλήρωσε μισθωτός για καθαρό εισόδημα 6500€ φόρο 1200€ που πληρώνω εγώ; Δεν πας να δεις αν έρχομαι που μάθατε με τα αφορολόγητα και τα επιδόματα παντός είδους να κάνετε τους έντιμους και ηθικούς

  2. avatar Age

   Οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται τόσα χρόνια με εισφορές σε ταμεία και (άχρηστα) επιμελητήρια που είναι παράλογες και υπέρβαρες. Πέραν τούτου έχουν όπως όλοι τα τεκμήρια. Πληρώνουν μεχρι και ΕΡΤ ενώ δεν έχουν και τηλεόραση. Και τέλος πληρώνουν 600 ευρώ τέλος επιτηδεύματος. Που αντιστοιχεί σε φόρο με 20.000 εισόδημα. Άρα μια χαρά φόρους πληρώνουν. Στα υπόλοιπα συμφωνώ.

  3. avatar τέρας

   Mεγάλε ξέχασες δυο-τρια εκατομύρια λαθοαμεταναστεσ και αλβανουσ που δουλεύουν μαυρα και δεν φαίνονται πουθενα τα εισοδηματά τους και εισπράτουν και οτι επίδομα κυκλοφορει στερώνταστο απο κάποιον έλληνα που τό έχει πραγματικά ανάγκη!!!!

 4. avatar Κρίκος

  Μα εδώ κυβερνάει το 20% σε αυτό θα κολλήσουμε;

 5. avatar Χρήστος

  Δεν είναι αδιανόητο. Λέγεται νόμος Pareto

  1. avatar Yan

   Ε, εκεί στηρίχτηκε και ο ομιλητής...

  2. avatar Κυριάκος6

   Σωστός (πολύ λίγοι θα το καταλάβουν όμως, πόσο ισχύει αυτός ο νόμος ΠΑΝΤΟΥ)

 6. avatar εθνικισμός αε

  Αν αυτό το 20% κατέχει το 80% και λίγο τους είναι

 7. avatar gus326a

  Βρε μέχρι την τελευταία μέρα θα μας σκισουν στους φόρους. Να δείτε δε ως αντιπολίτευση τι θα πει διαδήλωση. Μπλέξαμε και δεν φταίνε αυτοί φταίνε όσοι με την ψήφο τους τους έφεραν στην εξουσία. Το αυγό του φιδιού ειναι αυτοί οι σοσιαλιστοφασιστες.

  1. avatar ναι

   δωσε την αληθεια στο λαο......

 8. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

  Διοτι
  ΤΑ ΚΡΙΑΡΙΑ δεν βγαζουν γαλα !
  Το γαλα το βγαζουν ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ !!
  Καλημερα σε ολα τα ΚΑΛΟΚΑΓΑΘΑ προβατακια μας !!!

 9. avatar αδιανότητο το 20% να πληρώνει το 80% των φόρων

  αλλά για το ότι το 20% έχει το αντίστοιχο 80% του πλούτου δεν θυμήθηκε να πει κάτι..

  1. avatar vagis

   To 20% ειναι αυτοι που δεν μπορουν να φοροδιαφύγουν π.χ δημ. υπάλληλοι
   Αυτοι λοιπόν πληρώνουν το 80% των φόρων
   Το υπόλοιπο 80% των Ελλήνων φοροδιαφεύγει

   1. avatar Age

    Οι φόροι - κρατήσεις -εισφορές παρακρατούνται από το κράτος κι εσυ πέρνεις καθαρά το χιλιαρικάκι μέσο όρο. Δηλαδή το κράτος σου τα πληρώνει.

  2. avatar καλακρασα

   Ααααντε βρε! Αληθεια;;;; Τωρα που το λες, βλεπω οτι εχεις δικιο. Ο μπακαλης της γειτονιας μου πραγματι ειναι βαθυπλουτος....

  3. avatar Giorgis

   Αυτό θα ίσχυε μόνο αν είχαμε flat tax από το πρώτο ευρώ όπως έχει η Βουλγαρία. Αν ζούσες στην Ελλάδα και πλήρωνες φόρους, θα ήξερες ότι οι φόροι αυξάνονται εκθετικά σε σχέση με το εισόδημα. Κι ακόμη χειρότερα, δεν λαμβάνεται υπόψιν το πόσους συντηρεί αυτό το εισόδημα καθώς η φορολόγηση είναι ατομική κι όχι οικογενειακή. 4μελής οικογένεια με έναν εργαζόμενο και κατά κεφαλήν εισόδημα 5 χιλιάρικα πληρώνει πολύ περισσότερους φόρους (είτε ανά άτομο είτε συνολικά) από εργένη με 10 χιλιάρικα εισόδημα. Αν έχει 10 χιλιάρικα κατά κεφαλήν εισόδημα η οικογένεια, καλύτερα να δηλώνουν εφοπλιστές, πιο λίγα θα τους πάρει η εφορία. Μην καρφώνεσαι λοιπόν ότι δεν έχεις πληρώσει ούτε ευρώ σε φόρο.

   1. avatar Age

    Αβάντα στην κυβέρνηση από τα [...]ΔΥ ως επί το πλείστον οι φόροι των οποίων πληρώνονται από το κράτος. Βγαίνουν από την μία τσέπη του κράτους και μπαίνουν στην άλλη. Το χιλιαρικάκι το μήνα πάντα καθαρό και ξεκούραστο όμως. Για το ξεκούραστο να είμαστε δίκαιοι δεν ισχύει για όλους φυσικά. Το καθαρό ισχύει όμως.

 10. avatar υπομονή

  μέχρι τις εκλογές. Με ότι θα έχουν αφήσει θα γίνουν καλύτερα τα πράγματα.

  1. avatar ναι

   πρεπει να παρουν 1% και πολυ ειναι....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει