Αναβαθμίζεται σε Ανεξάρτητη Αρχή η Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, όπως προβλέπεται σε νομοσχέδιο που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της Αρχής, που είχε υποβαθμιστεί το καλοκαίρι του 2007 με «αιχμή του δόρατος» την έρευνα που διενεργούσε ο τότε επικεφαλής της Αρχής και πρώην εισαγγελέας Γιώργος Ζορμπάς για την υπόθεση των ομολόγων.

Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στην αιτιολογική έκθεση η Αρχή «μπορεί να ανταποκριθεί επιτυχέστερα στις προκλήσεις που θέτουν η ποικιλομορφία και η ποσοτική εξάπλωση του εθνικού και διασυνοριακού οικονομικού εγκλήματος και ο διαρκής εκσυγχρονισμός των τεχνικών που χρησιμοποιούνται για την αθέμιτη διακίνηση και απόκρυψη κεφαλαίων».

Επιπλέον, στο δικό της πεδίο ελέγχου περνούν οι δηλώσεις πόθεν έσχες χιλιάδων υπαλλήλων του δημοσίου, με σκοπό να παραχθούν τα φαινόμενα διαφθοράς.

Έτσι, με την προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση ή Επιτροπή μετατρέπεται σε «Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης».

Η Αρχή θα αποτελείται από έναν ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό εν ενεργεία (σ.σ. σημερινός επικεφαλής είναι ο αντεισαγγελέας του Α. Π Παναγιώτης Νικολούδης) και από 11 μέλη τριετούς θητείας. Για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών της στόχων θα υπάρξουν τρία επιμέρους τμήματα: Μονάδα Διερεύνησης Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών, Μονάδα Οικονομικών Κυρώσεων κατά Υπόπτων Τρομοκρατίας και Μονάδα Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.