Το δυσοίωνο μέλλον της απασχόλησης στην Ελλάδα αποκαλύπτει έρευνα της εταιρείας Manpower, που έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 750 εργοδοτών.

Η έρευνα δείχνει ότι οι προοπτικές απασχόλησης το πρώτο τρίμηνο του 2011 στη χώρα μας θα επιδεινωθούν, με τον εν λόγω δείκτη να διαμορφώνεται στο -15%, το χαμηλότερο ποσοστό από το δεύτερο τρίμηνο του 2008 που ξεκίνησε η έρευνα της Manpower στη χώρα μας.

Το 8% των εργοδοτών που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένει αύξηση της απασχόλησης, έναντι 23% που προβλέπει απολύσεις. Το 65% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή στον αριθμό των εργαζομένων τους. Ο δείκτης σημείωσε πτώση πέντε ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2010 και 16 μονάδων σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Οι προοπτικές απασχόλησης παρουσιάζουν επιδείνωση στους οκτώ από τους εννέα τομείς της αγοράς εργασίας, ενώ παραμένουν αμετάβλητες στον τομέα της γεωργίας. Δυσμενέστερες καταγράφονται οι προοπτικές στον τομέα του τουρισμού (-34%), προφανώς λόγω και της εποχικότητας, στον τομέα της μεταποίησης (-27%), του εμπορίου (-20%), του τομέα χρηματοοικονομικών, ασφαλειών, ακίνητης περιουσίας και παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις (-13%) και στον τομέα των κατασκευών (-12%). Οι προοπτικές απασχόλησης στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής διαμορφώνονται στο -16%, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα υπολογίζονται στο -12%.

Η Manpower πραγματοποίησε έρευνα απασχόλησης σε 39 χώρες σε όλο τον κόσμο, στην οποία συμμετείχαν 64.000 εργοδότες. Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2010, οι προοπτικές προσλήψεων εμφανίζονται βελτιωμένες σε 28 από τις 39 χώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι μεγάλες χώρες της G 7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ). Οι χαμηλότερες προοπτικές προσλήψεων αναφέρονται από τους εργοδότες της Ελλάδας, της Τσεχίας, της Αυστρίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Ρουμανίας.