Newsroom

Επιδοτήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, επιδόματα για ευάλωτες ομάδες, αλλά και επιδοτήσεις καυσίμων είναι το τριπλό σχήμα που επιστρατεύει η κυβέρνηση απέναντι στην ενεργειακή λαίλαπα.

Λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος

Οι επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα παραμένουν στα ίδια επίπεδα το μήνα Μάρτιο, αλλά υπερδιπλασιάζονται για το μήνα Απρίλιο. Συγκεκριμένα για τις πρώτες κατοικίες των νοικοκυριών η μέση επιδότηση αυξάνεται από τα 39 ευρώ στα 72 ευρώ για τις πρώτες 300 kWh, ενώ για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση αυξάνεται από τα 53 ευρώ στα 87.

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές η επιδότηση αυξάνεται για τον Απρίλιο από τα 65 ευρώ/MWh στα 130 ευρώ/MWh.

Για τις μικρές επιχειρήσεις, αλλά και τα αρτοποιεία, η επιδότηση αυξάνεται στα 230 ευρώ/MWh.

Για τα φυσικό αέριο η κρατική επιδότηση παραμένει η ίδια με τον Φεβρουάριο, στα 20 ευρώ/MWh.

Επιδοτήσεις σε βενζίνη και diesel

Μέσω ηλεκτρονικής κάρτας καυσίμων θα μπορούν να πάρουν επιδότηση ύψους 22 λεπτών το λίτρο για κατανάλωση 180 λίτρων στο τρίμηνο όσοι έχουν εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Επιπλέον επιδότηση θα υπάρχει για το πετρέλαιο κίνησης. Οι δικαιούχοι που θα πάρουν τα 200 ευρώ.

Πριν το Πάσχα η «επιταγή ακρίβειας»

Ποσό ύψους 200 ευρώ θα λάβουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι, υπερήλικες, ΑΜΕΑ, ενώ διπλό επίδομα θα πάρουν όσοι είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 200 ευρώ θα δοθεί και στις υπηρεσίες ταξί.

Αγρότες: Μηδενικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο για το 2022

Μηδενικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο των αγροτών προβλέπεται για όλο το 2022, αλλά και μειωμένος ΦΠΑ στα λιπάσματα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπλέον παρεμβάσεις για τον αγροτικό τομέα μετά και τις τελικές αποφάσεις της Κομισιόν για τη νέα Εργαλειοθήκη.

Στα πρότυπα του Freedom Pass η ηλεκτρονική κάρτα καυσίμων – Πώς θα δίνεται η επιδότηση

Με ηλεκτρονική κάρτα, στα πρότυπα του Freedom Pass θα λάβουν την επιδότηση καυσίμων οι δικαιούχοι, σύμφωνα με τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν το πρωί της Πέμπτης (17.03)

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα gov.gr και αμέσως μετά τον έλεγχο των στοιχείων θα εκδίδεται η ηλεκτρονική κάρτα, η οποία θα χρησιμοποιείται στα πρατήρια καυσίμων. Η επιδότηση θα αφορά σε όλα τα καύσιμα (βενζίνη, ντίζελ, υγραέριο) και θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια.

Για το ντίζελ η ενίσχυση θα είναι διπλή, αφού εκτός από την επιδότηση 0,22 ευρώ το λίτρο για 60 λίτρα το μήνα και για ένα τρίμηνο θα υπάρξει για τον Απρίλιο έξτρα απευθείας οριζόντια μείωση κατά 15 λεπτά το λίτρο στην αντλία. Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει το πρώτο 10ήμερο Απριλίου.

Οι 7 + 1 χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε

  1. Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.
  2. Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο. Εάν το πρώτο αυτοκίνητο είναι στο όνομα του ενός συζύγου και το δεύτερο αυτοκίνητο στο όνομα του άλλου συζύγου μπορούν να επιδοτηθούν και για τα δύο, αρκεί το οικογενειακό τους εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 30.000 ευρώ.
  3. Η επιδότηση καυσίμων θα γίνει με μια ηλεκτρονική κάρτα, (με μοντέλο freedom pass), η οποία θα χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης. Για όσους δεν έχουν smartphone το ποσό θα κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στο gov.gr. Ο δικαιούχος θα πρέπει να εμφανίζεται στους ιδιοκτήτες του οχήματος, το οποίο, ωστόσο, θα μπορεί να δηλώνεται μόνο μια φορά. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.
  4. Η επιδότηση καλύπτει όλα τα καύσιμα που προμηθεύεται κάποιος από ένα πρατήριο καυσίμων (βενζίνη, diesel, υγραέριο).
  5. Η επιδότηση για τους τρεις μήνες (Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο) ανέρχεται συνολικά σε 40 ευρώ, καθώς αφορά 60 λίτρα το μήνα και θα είναι 22 λεπτά το λίτρο. Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ (επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο). Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.
  6. Η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εντός του τριμήνου από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο. Ακόμα και μια φορά σε ένα γέμισμα εάν το επιθυμεί.
  7. Η επιδότηση για το πετρέλαιο κίνησης θα είναι διπλή. Θα υπάρξει απευθείας μείωση της τιμής κατά 15 λεπτά το λίτρο στην αντλία που ευνοεί όλους όσοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης ενώ εάν τηρούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα λάβουν και την ψηφιακή κάρτα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η διπλή επιδότηση δίνεται για να περιοριστεί η αύξηση της τιμή του ντίζελ που ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με την βενζίνη. Ο έλεγχος της τιμής, ειδικά του πετρελαίου κίνησης, κρίνεται απαραίτητος για τη συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται η τελική τιμή πώλησης diesel να μειωθεί, με βάση τις σημερινές τιμές από 2 σε 1,85 ευρώ το λίτρο.
  8. Για τον μήνα Απρίλιο θα δοθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 200 ευρώ σε 28.600 εκμεταλλευτές και οδηγούς ταξί ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμου των μηνών Μαρτίου και Απριλίου.
TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.