Ήταν στις 11.20 το βράδυ της Πέμπτης, έξι ώρες μετά την έναρξη των συνομιλιών στο κτίριο Lex του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανακοινώνεται ότι το Εurogroup τελείωσε και αναμένεται άμεσα η ενημέρωση των δημοσιογράφων, όπως συνηθίζεται.

Την επόμενη μιάμιση ώρα, κι ενώ αρκετοί υπουργοί Οικονομικών έχουν θεωρήσει ότι έχει βρεθεί μία πρώτη συμφωνία με την Ελλάδα –σε σημείο που σειρά υπουργών, ανάμεσά τους ο Γερμανός κ. Σόιμπλε και ο Ισπανός κ. Ντε Γκουίντος, να έχουν αναχωρήσει από το κτίριο–, εξελίσσεται ένα θρίλερ με βασικούς πρωταγωνιστές ένα τηλεφώνημα 30 λεπτών, το «όχι» του κ. Τσίπρα και τους επικεφαλής του Eurogroup να δηλώνουν -το λιγότερο- «απογοητευμένοι».

Τον λόγο από τους υπουργούς παίρνει πρώτα ο κ. Βαρουφάκης. Εκεί, εκθέτει τις βασικές θέσεις της ελληνικής πλευράς. Σύμφωνα με ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο κ. Βαρουφάκης δεσμεύεται ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει όλους τους δανειστές της χώρας και ότι θα δουλέψει με τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς για τους επόμενους έξι μήνες. Ζητάει, επίσης, μία χρηματοδότηση-γέφυρα, την αναγνώριση ότι το πρόγραμμα απέτυχε και τέλος λέει ότι θέλει σημαντικές αλλαγές στο υφιστάμενο πρόγραμμα.

Ομως, αυτή η τοποθέτηση μάλλον απογοητεύει αρκετούς παρευρισκομένους, που τη χαρακτηρίζουν «ασαφή, καθώς «δεν μίλησε με αριθμούς, πίνακες και γραφήματα». Μαζί του, ο κ. Δραγασάκης μιλάει ελάχιστα, ενώ φαίνεται να είναι στο τηλέφωνο αρκετά συχνά. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η γενική τοποθέτηση του κ. Βαρουφάκη έχει ως αποτέλεσμα ο πρόεδρος του Eurogroup να του τονίσει χαρακτηριστικά ότι «θέλω απαντήσεις με ένα “ναι” ή με ένα “όχι”, παρακαλώ».

Ο Λιθουανός υπουργός Οικονομικών παίρνει τον λόγο και τονίζει στον κ. Βαρουφάκη ότι παρότι στη χώρα του ο κατώτατος μισθός είναι 300 ευρώ και ο ίδιος «παλεύει» για να τον αυξήσει στα 325, όπως λέει χαρακτηριστικά, η χώρα του έχει δείξει αλληλεγγύη στηρίζοντας οικονομικά την Ελλάδα, που τώρα ζητάει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας αναφέρθηκε στην κυβέρνηση της χώρας του, που το 2010 έπεσε εξαιτίας του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, καθώς η ίδια είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τέσσερις διαφορετικούς Ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησαν στην «Καθημερινή», η ελληνική πλευρά λίγο πριν από τα μεσάνυχτα είχε συμφωνήσει στη δήλωση που έλεγε βασικά ότι οι ελληνικές αρχές δέχονται «να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα, για να ερευνήσουν τις δυνατότητες παράτασης και επιτυχούς ολοκλήρωσης του παρόντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα σχέδια της νέας κυβέρνησης».

Με τη βεβαιότητα ότι υπάρχει συμφωνία, τουλάχιστον 4 υπουργοί φεύγουν από το κτίριο. Ο κ. Δραγασάκης και ο κ. Βαρουφάκης αρχίζουν να τηλεφωνούν και μιλάνε για τουλάχιστον 20 λεπτά. Οταν κλείνουν το τηλέφωνο, ανακοινώνουν ότι η Ελλάδα δεν δέχεται τη δήλωση. Η απάντηση που έρχεται από τους εταίρους είναι χαρακτηριστική: «Δεν πρόκειται να καθίσουμε άλλες έξι ώρες, για να φτάσουμε σε άλλη απόφαση».