Σε τροχιά ανάκαμψης εμφανίζεται η ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά από την πτώση που σημείωνε νωρίτερα, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας (Swiss National Bank (SNB) ότι τερματίζει την πολιτική της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Έναντι του ευρώ το φράγκο σημειώνει ράλι 15% στο 0,96 του ευρώ, ενώ νωρίτερα βρέθηκε να σημειώνει ράλι άνω του 30% σκαρφαλώνοντας έως τα 1,1702 ευρώ. Έναντι του δολαρίου το ελβετικό νόμισμα κερδίζει 14% στα 1,12 δολ. έχοντας νωρίτερα σημειώσει άλμα άνω του 30% στον απόηχο της απόφασης της κεντρικής τράπεζας.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης «Stoxx Europe 600 Index» σημείωσε άνοδο 3,8% στις 352.55 μονάδες στην αγορά του Λονδίνου,αντισταθμίζοντας απώλειες έως και 2% που κατέγραφε νωρίτερα. Αντίθετα, ο δείκτης της ελβετικής αγοράς «Swiss Market Index» καταγράφει απώλειες 7,1%, σημειώνοντας έτσι την μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρησή του από το 2008.

Το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ελβετίας (SNB) εγκατέλειψε την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία των 1,20 ελβετικών φράγκων έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, σήμερα, τερματίζοντας μια πολιτική τριών ετών που στόχο είχε να προστεύσει την οικονομία της χώρας έναντι της ευρωπαϊκής κρίσης κρατικού χρέους. Η κεντρική τράπεζα της χώρας, επίσης, μείωσε το επιτόκιο σε καταθετικούς λογαριασμούς όψεως που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο χρηματικό όριο