Άτυπη συνεδρίαση του Ecofin έχει προγραμματιστεί για σήμερα και θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη χώρα μας να εκπροσωπεί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Στην ατζέντα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων, όπως είναι ο ακριβής τίτλος του φορέα, βρίσκεται η έγκριση τεσσάρων ακόμη εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα οποία επί της ουσίας αποτελούν τη δεύτερη δέσμη Σχεδίων που υποβλήθηκαν από κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θυμίζουμε ότι το Σχέδιο ανάκαμψης για την Ευρώπη (NextGenerationEU) αποτελεί τη μεγαλύτερη δέσμη μέτρων ανάκαμψης που έχει χρηματοδοτηθεί ποτέ στη γηραιά ήπειρο. Συνολικά 2,018 τρισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά την πανδημία της Covid-19 και στόχος είναι η ήπειρος να γίνει πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και πιο ανθεκτική.

Στην προηγούμενη σύνοδο του Ecofin, στις 13 Ιουνίου, είχε δοθεί η έκκριση των πρώτων 12 Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν και το σχέδιο της χώρας μας, «Ελλάδα 2.0». Έτσι, μετά και τη συνεδρίαση, ο συνολικός αριθμός των εγκεκριμένων Εθνικών Σχεδίων να φθάσει τα 16.

Παράλληλα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν τη δέσμη νέων μέτρων της Κομισιόν για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Στόχος είναι η ενίσχυση του υφιστάμενου πλαισίου και η βελτίωση των μεθόδων εντοπισμού παράνομων συναλλαγών και δραστηριοτήτων, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες προκλήσεις που δημιουργούν οι τεχνολογικές εξελίξεις.