Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη μόνο προς τα ταμεία της Εφορίας να ανέρχονται συνολικά στα 109 δισ. ευρώ και τους φόρους που έμειναν απλήρωτοι να φθάνουν στα 2,33 δισ. στο πρώτο τετράμηνο του 2021, το οικονομικό επιτελείο έχει έτοιμο  το νέο σχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας και ετοιμάζεται να το βάλει στο τραπέζι με τους θεσμούς.  στο πλαίσιο της 11ης αξιολόγησης της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Oι συζητήσεις στο πλαίσιο της 11ης αξιολόγησης της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας ξεκινούν σε τεχνικό επίπεδο και ένα από τα θέματα της ατζέντας είναι η νέα βελτιωμένη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας. 

Οι αποφάσεις  αναμένεται να κλειδώσουν την ερχόμενη εβδομάδα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η νέα βελτιωμένη ρύθμιση θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του μήνα ώστε οι φορολογούμενοι να έχουν μπροστά τους έναν «καθαρό ορίζοντα», παράλληλα με τα νέα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων και με την ενεργοποίηση των μέτρων στήριξης όπως η κάλυψη Παγίων Δαπανών με πιστωτικό για την πληρωμή των νέων οφειλών που βεβαιώνονται από σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχέδιο που θα παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο στους θεσμούς  για την εξόφληση των χρεών της πανδημίας απλώνεται σε δυο σκέλη:

1. Εξόφληση των χρεών που βεβαιώθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 σε 60 ή σε περισσότερες δόσεις οι οποίες όμως δεν θα υπερβαίνουν τις 72.  Στη νέα ρύθμιση εξετάζεται να ενταχθούν περισσότερες φορολογικές οφειλές οι οποίες γεννήθηκαν στην υγειονομική κρίση, όπως ο φόρος εισοδήματος ή και ο ΕΝΦΙΑ που δεν εξοφλήθηκαν από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία. Αντίστοιχα θα ενταχθούν και οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που επίσης διογκώνονται μήνα με τον μήνα. Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι να διατηρηθούν οι 24 άτοκες δόσεις, ενώ στην περίπτωση που ο φορολογούμενος επιλέξει περισσότερες δόσεις αυτές θα επιβαρύνονται με χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 2,5%. Η νέα ρύθμιση θα «τρέξει» από το 2022 παράλληλα με την εξόφληση των κρατικών δανείων της επιστρεπτέας προκαταβολής.

2. Αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων των 100 και 120 δόσεων για τους πληττόμενους φορολογούμενους που τις έχασαν μετά τον Μάρτιο του 2020.