Πέρασαν έξι χρόνια από τότε που «θεσπίστηκε» η κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού στη Βουλή σε ψηφιακή μορφή και ακόμη η σχετική «τελετουργία» προπαρασκευής και παράδοσης των «memory stick» εξελίσσεται.

Συγκεκριμένα, ήταν 20 Νοεμβρίου 2009 όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρέδιδε στον τότε Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο σε «memory stick» το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2010, πράγμα που συνέβαινε για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά.

Παραλαμβάνοντας το «memory stick» ο. κ. Πετσάλνικος είχε σχολιάσει τα εξής: «Θεωρώ ότι μάλλον ο πιο ορθός ελληνικός όρος, η ελληνική λέξη για το «stick», είναι ψηφιακό μέσο αποθήκευσης. Επομένως, ο προϋπολογισμός κατατίθεται διά του ψηφιακού μέσου αποθήκευσης. Ευχόμαστε, κύριε υπουργέ, και το έλλειμμα να μικρύνει σύντομα τόσο πολύ».

Η ευχή του κ. Πετσάλνικου μάλλον δεν έπιασε τόπο καθώς απαιτήθηκε πολύς χρόνος για να μειωθεί το έλλειμμα. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών διατήρησε την πρακτική Παπακωνσταντίνου και έκτοτε καταθέτει σε ψηφιακή μορφή το σχέδιο προϋπολογισμού στη Βουλή.

Πέρυσι, επί υπουργίας Γιάννη Στουρνάρας το σχέδιο προϋπολογισμού δεν κατατέθηκε απλά σε «memory stick», αλλά και μέσα σε ειδικό κουτί. Έτσι, έγινε ειδική παρουσίαση του κουτιού και η παράδοσή του στον Πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, έλαβε πανηγυρικό χαρακτήρα.

Φέτος μάθαμε πως η «τυποποίηση» των «memory stick» του σχεδίου προϋπολογισμού της Βουλής δεν είναι μια φθηνή υπόθεση. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία την προμήθεια 200 Memory Sticks (8GB) με θήκες για την αποτύπωση των ψηφιακών αρχείων του Κρατικού Προϋπολογισμού. Η παραγγελία μάλιστα προβλέπει και κουτί Plexiglas – χαραγμένο με laser. Το συνολικό κόστος της εν λόγω παραγγελίας θα προσεγγίσει τα 5.000 ευρώ και συγκεκριμένα θα ανέλθει σε 4.920 ευρώ.