«Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αφήσουν τις αδύναμες εταιρείες να πτωχεύσουν και να ενθαρρύνουν τη σύγκλιση της οικονομίας αν είναι να επιστρέψει η Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη», δηλώνει στους Financial Times ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, η προειδοποίηση Προβόπουλου προκύπτει μετά την πίεση που άσκησε η κεντρική τράπεζα στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας να συστήσουν μονάδες «bad banks» ώστε να αντιμετωπίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που αντιστοιχούν στο 33% του συνολικού δανεισμού ύψους 220 δισ. δολ. Ωστόσο, οι τράπεζες εμφανίζονται μέχρι στιγμής απρόθυμες να «τραβήξουν την πρίζα» σε δανειολήπτες επιχειρηματίες που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις αποπληρωμές των χρεών τους.

«Μετά από τόσο βαθιά κρίση, χρειαζόμαστε ισχυρή επιχειρηματική συγκέντρωση στην οικονομία», δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ. «Η διαδικασία έχει ήδη αρχίσει αλλά πρέπει να επιταχυνθεί».

«Προτρέπω τις τράπεζες να στοχεύουν στον συγκεντρωτισμό άλλων κλάδων της οικονομίας, ώστε να γίνουν πιο αποδοτικοί και ανταγωνιστικοί. Έτσι θα δημιουργηθούν μεγάλα ευεργετήματα στην οικονομία: Θα ανοίξει ο δρόμος για σταθερή ανάπτυξη και, πιο σημαντικό ακόμη, για αύξηση της απασχόλησης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Προβόπουλος τονίζει ότι ο επιτυχής συγκεντρωτισμός του ίδιου του τραπεζικού κλάδου αποτελεί σημείο αναφοράς για την υπόλοιπη οικονομία. Από τις 18 εμπορικές τράπεζες που υπήρχαν το 2009, η Ελλάδα έχει σήμερα μόνο τέσσερις συστημικές τράπεζες –ανακεφαλαιωμένες από το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης 172 δισ. ευρώ- μια μικρή ιδιωτική τράπεζα και λίγες περιφερειακές συνεταιριστικές τράπεζες.

«Σαφέστατα, η επιστροφή στην σταθερή ανάπτυξη θα πρέπει να υποστηριχθεί με την κατάλληλη πιστωτική επέκταση. Κατά τα πρώτα στάδια της ανάκαμψης, όμως, η προσφορά πιστώσεων θα είναι περιορισμένη και οι τράπεζες θα πρέπει να κατευθύνουν τις πιστώσεις στις πλέον αποδοτικές εταιρίες και κλάδους της οικονομίας», τονίζει, μεταξύ άλλων.