Από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου το οικονομικό επιτελείο παίζει το τελευταίο του χαρτί, προκειμένου να περιορίσει κατά το δυνατόν τη «μαύρη τρύπα» στα έσοδα και να ελαχιστοποιήσει τις αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Αναζητεί σανίδα σωτηρίας στα έσοδα από την περαίωση, το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων για το 2008 και το 2009, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και τα τέλη κυκλοφορίας.

Και αν από τα τέλη κυκλοφορίας τα έσοδα του 1 δισ. ευρώ θεωρούνται… εξασφαλισμένα, σε μεγάλο βαθμό, το υπουργείο Οικονομικών κάνει αγώνα δρόμου για να βεβαιώσει 200 εκατ. ευρώ από το ΕΤΑΚ, άλλα 200 από τον ΦΑΠ, άσχετα με τον τελικό χρόνο είσπραξής τους.

Δίνεται έτσι προτεραιότητα στα χρεωστικά σημειώματα και στη βεβαίωση του φόρου μέχρι το τέλος του έτους, καθώς τα έσοδα που θα εισπράξει το Δημόσιο στο πρώτο δίμηνο του 2011 από το ΕΤΑΚ ή τον ΦΑΠ θα εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2010, εφόσον ο φόρος έχει βεβαιωθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου.

Από την περαίωση το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στην είσπραξη 700 εκατ. ευρώ, παρότι πρόκειται για έναν αρκετά φιλόδοξο στόχο εν μέσω βαθιάς κρίσης στην αγορά.

Θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι με δεδομένη την αρνητική επίδραση στο έλλειμμα του τρέχοντος έτους από την αναθεώρηση που θα κάνει η Γιούροστατ σε αυτό του 2009 ελλοχεύει ο κίνδυνος φέτος να ανέβει ακόμη και στο 9% του ΑΕΠ, αν δεν επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος των 52 δισ. ευρώ στο σκέλος των εσόδων.

Γι’ αυτό και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών μιλούν για ένα… κατοστάρι 60 ημερών.

Πιο αναλυτικά, το μεγαλύτερο βάρος δίνεται στην περαίωση λόγω και των υψηλών εσόδων που έχουν προϋπολογιστεί. Από τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου οι τράπεζες θα μπορούν να δέχονται επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Τη Δευτέρα ταχυδρομήθηκαν 200.000 εκκαθαριστικά σημειώματα και προχθές έφυγαν άλλα 220.000.

Υπολογίζεται ότι συνολικά 1,4 εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες (φυσικά πρόσωπα) θα λάβουν σημείωμα για το κλείσιμο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της 10ετίας 2000-2009. Μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων για τα φυσικά πρόσωπα, η ΓΓΠΣ θα αρχίσει να «τρέχει» την περαίωση για τα νομικά πρόσωπα.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ