«Αναμφισβήτητα οι ανεμογεννήτριες παράγουν ηλεκτρισμό χωρίς να εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου» τονίζει με νόημα η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), προσθέτοντας ότι «οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα συνεχίζουν να μειώνονται χάρη στην αιολική ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές γενικότερα και την εξοικονόμηση πόρων».

Ωστόσο διαπιστώνεται ο λανθασμένος από κάποιους ισχυρισμός, ότι οι συνολικές εκπομπές από το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής αυξάνονται μόνο και μόνο εξαιτίας της ύπαρξης αιολικών πάρκων. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει. Αυτό στηρίζεται ακριβώς στον ίδιο μύθο ότι οι ανεμογεννήτριες παράγουν ασταθή ηλεκτρισμό και συνεπώς, απαιτείται ίση ποσότητα συμβατικής ισχύος για ηλεκτροπαραγωγή όταν ο άνεμος δεν φυσά ή φυσά λιγότερο και έτσι εκπέμπονται ρύποι που είναι περισσότεροι από όσους θα ήταν εάν δεν υπήρχαν αιολικά πάρκα. «Ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει καμία βάση. Όσοι τον εκφέρουν δεν προσκομίζουν κανένα στοιχείο διότι απλά δεν υπάρχει» επισημαίνει η ΕΛΕΤΑΕΝ.

Τα πραγματικά στοιχεία δείχνουν ότι στην Ελλάδα τόσο οι συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου όσο και ο δείκτης της έντασης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μειώθηκαν κατά 32% την περίοδο 2005 – 2017. Σύμφωνα με το επίσημο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ 2030), η μείωση αυτή συνέβη για δύο λόγους:

Λόγω της υψηλής διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Λόγω της μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας εξαιτίας της εφαρμογής μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης αλλά και της οικονομικής ύφεσης.
Όπως εκτιμά η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, η τάση μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί ακάθεκτη και την περίοδο 2020 – 2030.