Στην εκτίμηση πως «μετά τον κύκλο της ύφεσης στην Ελλάδα, η ανεργία πολύ δύσκολα θα διαμορφωθεί κάτω από το 17% μέχρι το 2026, ακόμη και με το πιο αισιόδοξο σενάριο ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ κατά 3,5-4%» προέβη ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης.

Ο καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου μίλησε στο newsbeast.gr για απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η οποία, όπως λέει, δεν βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα. Αυξάνει τους φτωχούς και γι’ αυτό υποστηρίζει ότι πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός.

«Το 2026 δεν θα είναι η ανεργία κάτω από 17%», τόνισε για μία ακόμη φορά ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου. Και υποστήριξε ότι αυτό θα επιτευχθεί μόνο εάν έχουμε μία αύξηση του ΑΕΠ από το 2015 κατά μέσο όρο 1% με 1,5% το χρόνο. «Τότε», επεσήμανε «η ανεργία από το 30% που θα διαμορφωθεί το 2014, με ένα αισιόδοξο σενάριο, υπολογίζουμε ότι το 2026 θα είναι 13%».

Ο κ. Ρομπόλης ξεκαθαρίζει ότι η ανεργία μπορεί να απορροφηθεί σε ένα βαθμό κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, αρκεί να υπάρξει δουλειά και αλλαγή στρατηγικής. Υπάρχει όμως και ένα αλλά, συμπληρώνει. «Εάν δεν υπάρξουν μέτρα στην παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας, δεν μπορεί να μειωθεί η ανεργία ακόμη κι αν έχουμε αύξηση του ΑΕΠ», διευκρινίζει γι’ αυτό και επισημαίνει ότι πρέπει ουσιαστικά να αλλάξουμε τη δομή των επιχειρήσεων και να επιλέξουμε άλλους κλάδους παραγωγής. «Αν δεν κάνουμε τέτοιες επιλογές, δεν μπορεί να απορροφηθεί η ανεργία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πάντως, σύμφωνα με τον καθηγητή της Παντείου τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα για τους νέους, οι οποίοι δυσκολεύονται να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. «Εμείς συμβουλεύουμε τους νέους να παραμένουν μέσα στην εκπαίδευση είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό προκειμένου να μπορούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας μέσα σε αυτή τη δεκαετία. Γιατί σε αυτά τα χρόνια υπολογίζουμε ότι θα υπάρξει ανάκαμψη», καταλήγει.