«Εξοντωτικά τα πρόστιμα του κώδικα φορολογικής διαδικασίας»

Έντονες αντιδράσεις από τα επαγγελματικά επιμελητήρια


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22:34
17/01/2014
«Εξοντωτικά τα πρόστιμα του κώδικα φορολογικής διαδικασίας»
3
loading

Τις έντονες διαμαρτυρίες επαγγελματιών προς τα επιμελητήρια και τους συνδέσμους τους προκαλεί η πρόβλεψη του κώδικα φορολογικής διαδικασίας για τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που επιβάλλονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εφαρμόζεται από 1ης Ιανουαρίου 2014.

Κοινό σημείο των καταγγελιών των επιτηδευματιών είναι τα «εξοντωτικά ύψη των προστίμων». Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται στις ανακοινώσεις επιμελητηρίων και συνδέσμων, ο Ν. 4225/2013 προβλέπει πρόστιμο 10.550 ευρώ για μη αναγραφή κάθε εργαζόμενου στην ΑΠΔ, έστω και αν έχει καταχωρηθεί κανονικά στον πίνακα προσωπικού.

Στον Κώδικα φορολογικής διαδικασίας μια μικρή οφειλή Φ.Π.Α. ύψους 200 ευρώ θα επιβαρυνθεί με άλλα 200 ευρώ ισόποσο πρόστιμο και αυτοτελές πρόστιμο 1.000 ευρώ ή 2.500 ευρώ, που φτάνει μέχρι τις 4.000 ευρώ ή 10.000 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων. Επιπλέον, στις περιπτώσεις που ο επαγγελματίας προμηθεύει κάποιον δημόσιο φορέα και δεν πληρωθεί έγκαιρα θα κληθεί να καταβάλει το διπλάσιο ποσό του Φ.Π.Α. που δεν εισέπραξε και το αυτοτελές πρόστιμο των 1.000 ευρώ ή 2.500 ευρώ πλέον τόκων με επιτόκιο 8,76%. Το ίδιο αυτοτελές πρόστιμο θα πληρώσει είτε χρωστάει 100 ευρώ είτε χρωστάει 20.000 ευρώ.

Ακόμη, οποιοδήποτε τιμολόγιο με συνολική αξία άνω των 500 ευρώ, θα πρέπει να εξοφλείται μέσω πιστωτικού ιδρύματος για να αναγνωριστεί ως δαπάνη ή αγορά.

Στις πωλήσεις των εταιρειών, που προμηθεύουν, για παράδειγμα, τα περίπτερα με καπνοβιομηχανικά προϊόντα, οι οποίες πωλούν ουσιαστικά ελάχιστη αξία εμπορεύματος, το μεγαλύτερο κομμάτι είναι Ε.Φ.Κ.

Επίσης, όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν οργανωμένα λογιστήρια θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει και να αποστείλουν τις πωλήσεις τους μέχρι την 15η ημέρα του επόμενου μήνα στο ΤΑΧΙΣ. «Τι θα άλλαζε στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αν αντί για 15 του επόμενου, έστελναν τις μηνιαίες συγκεντρωτικές στις 30 του επόμενου;» όπως σχολιάζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας σε σχετική του ανακοίνωση.

Το Επιμελητήριο δηλώνει υπέρμαχος της επιβολής αυστηρότατων προστίμων σε όποιους κατά σύστημα φοροδιαφεύγουν ή εισφοροδιαφεύγουν «αλλά προκειμένου να συνετιστούν οι φοροφυγάδες, λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα που δεν είναι δυνατόν να έχουν σαν αποτέλεσμα την συμμόρφωση των επαγγελματιών αλλά τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση και την τελική εξόντωσή τους».

Όπως εκτιμά το επιμελητήριο, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει πρόβλεψη, όταν ο πολίτης ή ο επαγγελματίας, εξαιτίας ενός ανθρώπινου λάθους, εξοντώνεται και μάλιστα όταν λειτουργεί χωρίς δόλο ενώ συμπληρώνει ότι το θεωρεί σχεδόν αναπόφευκτο μέσα στο πλαίσιο των ασφυκτικών προθεσμιών και στην διάρκεια της πενταετίας να υπάρξει ανθρώπινο λάθος.

Το επιμελητήριο ζητάει το υπουργείο να εξαντλεί την αυστηρότητά του σε αυτούς που διαπιστώσει ότι ενεργούν με δόλο. «Ζητάμε την καθιέρωση ενός απλού, δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος καθώς και την άμεση παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα στα εξαιρετικά σοβαρά θέματα της φορολογίας, πριν είναι αργά για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας» σημειώνει από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Εμπορικών Αντιπροσώπων και Διανομέων Αθηνών.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar MK

  Αυτα τα πραγματα ειναι ανηκουστα... κατα τα αλλα θελουν αναπτυξη και επενδυσεις... αν δεν το παρουν πισω θα κλεισουν πολλες επιχειρησεις.......

  1. avatar Παναγιώτης

   απίστευτοι ερασιτεχνισμοί .Από την μια ανοίγουν μεγάλα μέτωπα με την τραπεζιτική διαπλοκή , και από την άλλη προκαλούν μεγάλη μερίδα κοινής γνώμης με αμφίβολα αποτελέσματα .Σαν να προσπαθούν οι μεν να καταστρέψουν τα σχέδια των δε στην ίδια κυβέρνηση

 2. avatar Παναγιώτης

  θα πω την γνώμη μου με απλά λόγια .Ετσι όπως εγω τα καταλαβαίνω .Αυτοι λαλήσανε γιατι δεν υπάρχει το αναμενόμενο ΦΠΑ του Δεκεμβρίου .Εγω πχ μετά απο πολλά πολλά χρόνια έχω χρεωστικό μόλις ενα ευρό .Κόβω τα πάντα απλά τον Δεκεμβριο οι πωλήσεις πάτωσαν .Δεν πήραν δώρο ούτε οι συνταξιούχοι .Τωρα περιμένουν να μαζέψουν .... Απο που ? Ο Ιανουάριος ΠΡΩΤΌΓΝΩΡΗ ΕΜΠΕΙΡΊΑ δεν κουνιέται φύλο .Δώσανε τις συντάξεις του στις 23 του προηγούμενου .Ούτε Ιανουάριο να περιμένουν .Τα έχουν κάνει χάλια , και οι περισσότεροι συνάδελφοι πιστεύουν ότι είναι οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης τους .Προσωπικά πιστεύω ότι τον χειρισμό του θέματος τον ανέθεσαν σε άσχετους , πιθανόν με αγορασμένα πτυχία .Απλά αν δίνανε τα 400 ευρό δώρο στους συνταξιούχους η αγορά θα κινούνταν στα περσινά επίπεδα και τα χρήματα θα τα παίρνανε πίσω απο φόρους σε 2 μόλις μήνες χωρίς να υπάρχει ο κοινωνικός αντίκτυπος εναντίον τους από δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει