Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πλέον το μοναδικό εμπόδιο στην διάσωση της Lufthansa με χρήματα του γερμανικού κράτους, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το σχέδιο στο οποίο συμφώνησαν «επί της αρχής» κυβέρνηση και εταιρία, έχει λάβει ήδη το πράσινο φως τόσο από το κρατικό Ταμείο για την Σταθεροποίηση της Οικονομίας (WSF) όσο και από το Διοικητικό Συμβούλιο του αερομεταφορέα.

Όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, η συγκατάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να θεωρείται κάθε άλλο παρά «τυπική διαδικασία», με τις Βρυξέλλες να έχουν διατυπώσει σοβαρές απαιτήσεις στο θέμα του ανταγωνισμού. Ένα από τα «αγκάθια» στην διαπραγμάτευση αφορά τα δικαιώματα απογείωσης και προσγείωσης (σλοτς) στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου, πολλά από τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να αφαιρεθούν από την Lufthansa και να δοθούν σε άλλες εταιρίες, ως «αποζημίωση» για την κρατική βοήθεια που λαμβάνει η γερμανική εταιρία. «Θα είναι μια σκληρή μάχη», φέρεται να δήλωσε σχετικά η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, αποφασισμένη να στηρίξει την Lufthansa.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ύψος της βοήθειας που θα λάβει η αεροπορική εταιρία ανέρχεται σε εννέα δισεκατομμύρια ευρώ, με το κράτος να αποκτά μερίδιο 20%, κάτω από την μειοψηφία αρνησικυρίας, με την οποία θα μπορούσε να θέσει βέτο σε αποφάσεις της διοίκησης. Ενόψει της συμφωνίας φαίνεται ακόμη ότι το Βερολίνο υποχώρησε και στο θέμα του περιορισμού των εσωτερικών πτήσεων, όταν υπάρχει καλή σιδηροδρομική σύνδεση, όπως προβλέπεται από το «πράσινο» πακέτο της γερμανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η Μέρκελ θέλει να αποτρέψει τους αυστηρούς  όρους της ΕΕ για τη Lufthansa

Η καγκελάριος Μέρκελ (CDU) προτίθεται να αντιτεθεί στα ενδεχόμενα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει τη διάσωση της Lufthansa μόνο υπό αυστηρούς όρους.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Handelblatt, η Κομισιόν σχεδιάζει να αφαιρέσει από τη Lufthansa πολύτιμα δικαιώματα απογείωσης και προσγείωσης στη Φρανκφούρτη και στο Μόναχο, από τους μεγάλους κεντρικούς κόμβους της εταιρείας  Αυτό επιβεβαίωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ορισμένοι συμμετασχόντες σε σημερινή συνεδρίαση του προεδρείου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU). Η Μέρκελ φέρεται όμως να είπε είπε ότι δεν θα αφήσει να επηρεασθεί «πάρα πολύ» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι «θα είναι μια σκληρή μάχη».

Σύμφωνα με πληροφορίες του dpa, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η διοίκηση της Lufthansa συμφώνησαν καταρχάς σε κρατική ενίσχυση –της πληγείσας από την κρίση του κορονοϊού αεροπορικής εταιρείας– ύψους 9 δισεκατομμυρίων και σε κρατική συμμετοχή 20%. Η συμφωνία έγινε στα πλαίσια του σχεδίου διάσωσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όπως τόνιζαν κυβερνητικοί κύκλοι τη Δευτέρα στο Βερολίνο. Την ενίσχυση αυτή πρέπει όμως να εγκρίνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία  προτίθεται να θέσει αυστηρούς όρους, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες πληροφορίες της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.