Παγώνουν τουλάχιστον για τις επόμενες 2,5 εβδομάδες όλοι πλειστηριασμοί ενώ στον αέρα βρίσκονται όλα τα συμβόλαια μεταβιβάσεων ακινήτων μετά την απόφαση των συμβολαιογράφων να απέχουν από τα καθήκοντά τους.

Σύμφωνα με την απόφαση του κλάδου η οποία ελήφθη κατά τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση του Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου η αποχή θα διαρκέσει έως τις 26 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία έχει προγραμματιστεί η τακτική συνέλευση των συμβολαιογράφων.

Σε περίπτωση που δεν θα υπάρξει απαρτία η αποχή θα συνεχιστεί έως τις 8 Φεβρουαρίου που θα πραγματοποιηθεί νέα έκτακτη γενική συνέλευση του κλάδου.

Οι συμβολαιογράφοι αντιδρούν και μάλιστα απέχουν πανελλαδικά εξαιτίας των πρόσφατων νομοθετικών  ρυθμίσεων σύμφωνα με τις οποίες καθίσταται αρμόδιοι για την  ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων και βεβαίωσης του φόρου ενώ σε περίπτωση παραλείψεων και λαθών  απειλούνται με βαριά πρόστιμα.

Οι συμβολαιογράφοι αποδέχονται, όπως τονίστηκε και στη συνέλευση τους την αρμοδιότητα της υποβολής ηλεκτρονικά των δηλώσεων για τον καταλογισμό των φόρων στις μεταβιβάσεις, αντιδρούν όμως στο να βεβαιώνουν εκείνοι και όχι η αρμόδια Δ.Ο.Υ. το ύψος του φόρου.

Για το λόγο αυτό έχουν ζητήσει βελτιώσεις στις πρόσφατες ρυθμίσεις ώστε το νομοθετικό πλαίσιο να διασφαλίζει τις συναλλαγές, τους πολίτες και το συμφέρον του δημοσίου.

Μάλιστα χθες εκπρόσωποι των συμβολαιογράφων συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις που θα βελτιώνουν το νέο πλαίσιο για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται πως δεν ικανοποίησαν τους συμβολαιογράφους και η  απόφαση για την αποχή υπερψηφίστηκε από τους 400 περίπου παρόντες συμβολαιογράφους, ενώ η αντίθετη πρόταση του προέδρου του Συμβολαιογράφων Γιώργου Ρούσκα έλαβε μόλις επτά ψήφους.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τις 26 Ιανουαρίου είχαν προγραμματιστεί 982 πλειστηριασμοί ενώ μέχρι τις  8 Φεβρουαρίου οι αναρτημένοι πλειστηριασμοί ανέρχονται σε 1.423 εκ των οποίων οι 1.407 αφορούν ακίνητα.

Στο ενδεχόμενο που οι συμβολαιογράφοι συνεχίσουν την αποχή από τα καθήκοντά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε ανατρέπεται ο σχεδιασμός των τραπεζών στο μέτωπο των κόκκινων δανείων.

Η αποχή των συμβολαιογράφων έρχεται  τη στιγμή που οι μεταβιβάσεις ακινήτων βρίσκονται στα πάνω τους καθώς οι φορολογούμενοι σπεύδουν να  προλάβουν την νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που έρχεται τον Μάιο.

Τα στοιχεία από το  Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων του υπουργείου Οικονομικών, δείχνουν ότι το 2019 περισσότερα από 26.000 ακίνητα άλλαξαν χέρια. Στην πρώτη θέση βρίσκεται όπως ήταν αναμενόμενο – η Νομαρχία Αθηνών με 11.271 μεταβιβάσεις ακινήτων.

Το κέντρο της πρωτεύουσας να παίρνει την μερίδα του λέοντος με πάνω από 14.000 μεταβιβάσεις στην τριετία, εξαιτίας της μόδας των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου AirBnb. Την πεντάδα συμπληρώνουν η Καλλιθέα με 1.312 μεταβιβάσεις, το Μαρούσι με 980, η Γλυφάδα με 891 και, τέλος, η Νέα Σμύρνη με 844.