Στα 2,1 δισ. ευρώ υπολογίζει το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας για το 2013 και στα 2,3 δισ. ευρώ για το 2014, ο Joerg Kraemer, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, αποκαλύπτοντας ότι οι διεθνείς επενδυτές περιμένουν και νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο οικονομολόγο της γερμανικής τράπεζας, το ζήτημα της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα ενδέχεται να μπει και πάλι στην ατζέντα των συζητήσεων μετά τις γερμανικές εκλογές δεδομένου, όπως σημειώνει, ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πολύ χαμηλοί, οι στόχοι που έχουν τεθεί ιδιαίτερα φιλόδοξοι, ενώ το χρέος πολύ υψηλό.

Το σύνολο του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας για το 2013 και το 2014 φτάνει στα 4,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος εκτιμά ότι οι περισσότεροι επενδυτές περιμένουν ένα νέο σχέδιο χρηματοδότησης μέσα στους επόμενους 6 με 12 μήνες.

Τέλος, ο Kraemer επισημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, το οποίο πλέον δεν θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την ευρωζώνη, ωστόσο τόνισε ότι δεν βρίσκεται ψηλά στην Γερμανική αντζέντα ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πιθανότερο σενάριο θεωρεί την νέα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων, αλλά και νέα μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχουν χορηγηθεί προς την Ελλάδα.