Αύξηση 1,9% παρουσίασε το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο η αύξηση του ΑΕΠ ανήλθε σε 0,8%.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2019, παρουσίασε αύξηση κατά 0,8%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2019, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2018 παρουσίασε αύξηση κατά 1,9%.

Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2019 παρουσίασε αύξηση κατά 1,9% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2018.

Επισημαίνεται ότι το ΑΕΠ του 1ου τριμήνου 2019 έχει αναθεωρηθεί λόγω ενημερωμένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης και ενημερωμένων στοιχείων Βραχυχρόνιων Δεικτών.

Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:

Τριμηνιαίες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 2,4% σε σχέση με το 1oτρίμηνο του 2019.
  • Αύξηση κατά 3,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,2% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,8%.
  • Μείωση κατά 0,8% σε σχέση με το 1oτρίμηνο του 2019παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,9% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,2%.

Ετήσιες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση1,2% σε σχέση με το 2oτρίμηνο του 2018.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,8% σε σχέση με το 2oτρίμηνο του 2018.
  • Αύξηση κατά 5,4 % σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2018παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,0% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,9%.
  • Αύξηση κατά 3,7% σε σχέση με το 2oτρίμηνο του 2018παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,8%.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η επίδοση της ελληνικής οικονομίας όσον αφορά το ρυθμό μεγέθυνσης ήταν 1,5% κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Υπήρξε χαμηλότερη και από την αντίστοιχη του πρώτου εξαμήνου του 2018.

Συνεπώς ο ρυθμός μεγέθυνσης υπήρξε γενικά αναιμικός, σε φθίνουσα πορεία μεταξύ των δύο αντίστοιχων εξαμήνων των τελευταίων δύο ετών, χαμηλότερος των στόχων της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Για τη σημερινή Κυβέρνηση, η βελτίωση του ρυθμού μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας αποτελεί στόχο πρώτης εθνικής προτεραιότητας.

Για το λόγο αυτό, σε όλες τις πολιτικές που έχει αρχίσει και εφαρμόζει, δίνει έντονη αναπτυξιακή διάσταση.

Το Υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει συνεχώς το χρέος όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης αλλά και της ιδιωτικής οικονομίας να εναρμονιστούν με την εθνική στρατηγική και να συμβάλλουν με τις δράσεις τους στην επίτευξη του εθνικού στόχου.

Εάν αυτός επιτευχθεί, τότε όλοι οι υπόλοιποι στόχοι καθίστανται ευκολότερα προσεγγίσιμοι».