Στον ρόλο της ανάπτυξης ως μονόδρομου για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων Ευάγγελος Καλούσης, σε ομιλία του στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μελών του ΣΕΒΤ, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως κάτι τέτοιο προϋποθέτει λύση στον χρηματοοικονομικό τομέα αλλά και απαραίτητες δημοσιονομικές αλλαγές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΤ, «οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιζήσουν, να γίνουν καινούργιες επενδύσεις, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να χρηματοδοτηθεί η οικονομία και να λειτουργήσει η αγορά».

Ο κ. Καλούσης διαβεβαίωσε πως η ελληνική αγορά προσαρμόζεται σταδιακά ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες και τις δυνατότητες του καταναλωτή και έτσι τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα από ανταγωνιστικά προϊόντα με ένα μεγάλο φάσμα τιμών.

«Από την άλλη», είπε, «θα πρέπει να γίνουν σωστές και γρήγορες παρεμβάσεις από την Πολιτεία σε καίριους τομείς ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα».

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ αναφέρθηκε στα κρίσιμα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν, δυο εκ των οποίων αφορούν: σε σταθερό και απλό διοικητικό και φορολογικό σύστημα για τις επιχειρήσεις και στην απλοποίηση των διατάξεων για τις νέες επενδύσεις.

Σχετικά με το πρώτο, το νέο αυτό σύστημα οφείλει, σύμφωνα με τον κ. Καλούση, να έχει χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον πενταετίας καθώς και συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα για την κωδικοποίηση του φορολογικού νόμου.

Όσον αφορά στο δεύτερο βήμα, ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ επισήμανε πως «μέσα από σοβαρή και ειλικρινή συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα πρέπει να καταργηθούν γραφειοκρατικά εμπόδια που αποτελούν τροχοπέδη για την επιχειρηματικότητα».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Καλούσης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει και θα βγει από το σημερινό αδιέξοδο.

Διαβεβαίωσε ωστόσο πως η ελληνική βιομηχανία τροφίμων θα συνεχίσει να κάνει αποφασιστικά βήματα και να χτίζει το μέλλον βασιζόμενη σε αυτό που γνωρίζει να κάνει καλά: στην ικανοποίηση του καταναλωτή, με ασφαλή ποιοτικά προϊόντα, επενδύοντας στην ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια, τη σκληρή δουλειά και τη δημιουργία.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, δήλωσε: «Πρέπει να ξαναγίνουμε χώρα παραγωγής και δημιουργίας πλούτου. Αυτή η μάχη για την ανάπτυξη θα κερδηθεί αν μπορέσουμε να πετύχουμε αυτή την επίλυση των θεμάτων στα οποία αναφερθήκαμε συνεργαζόμενοι».

Και συνέχισε τονίζοντας: «Σε κάθε περίπτωση πρέπει να πω ότι είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει να είμαστε περήφανοι για την ελληνική βιομηχανία τροφίμων και για το ελληνικό προϊόν. Εύχομαι καλή επιτυχία στις προσπάθειες. Πραγματικά θέλει πολύ γερά κότσια αυτή την εποχή το να είναι κανείς επιχειρηματίας ή να υπηρετεί το επιχειρείν».

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Κορλίρας, πρόεδρος ΔΣ & επιστημονικός διευθυντής ΚΕΠΕ και καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οδεύουμε προς την ανάπτυξη, ενώ σημείωσε πως «για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών συμβάλλει θετικά στο ΑΕΠ και η ελληνική βιομηχανία τροφίμων πρωταγωνιστεί σε αυτό».

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, έκανε μια αναδρομή στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη γέννησή της ως σήμερα και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ευρωπαϊκή κρίση θα ξεπεραστεί γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα απ’ ότι φαντάζεται κανείς.

Η ετήσια γενική συνέλευση έκλεισε με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Έρευνας Ρυθμιστικών Πολιτικών Παναγιώτη Καρκατσούλη, ο οποίος ανέδειξε τα προβλήματα της πολυνομίας και των διοικητικών δομών που εμποδίζουν τις όποιες προσπάθειες για ανάπτυξη ενώ, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας λέγοντας ότι «αυτός είναι ο μόνος παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση».