Στη δημοσιονομική κατάσταση των κρατών-μελών της ευρωζώνης εστιάζει νέα έκθεση της η Goldman Sachs, εκτιμώντας ότι απαιτείται περισσότερη λιτότητα, κόντρα στις προτάσεις της πλειοψηφίας των οικονομολόγων να δοθεί τέλος στην πολιτική λιτότητας γιατί πλήττεται η ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, την έκθεση της οποίας δημοσιεύει το Business Insider, «παρά το γεγονός πως οι μικρότερες χώρες της ευρωζώνης – Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία – επιβάλλουν αυστηρά μέτρα λιτότητας στο πλαίσιο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, υπάρχουν χώρες στη νομισματική ένωση που παραμένουν πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν».

«Η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους είναι εφικτή στις μεγαλύτερες χώρες του ευρώ, ωστόσο οι οικονομίες θα απαιτηθεί να εντείνουν τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής», επισημαίνεται στην έκθεση.

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs, υποστηρίζουν πως μια από τις βασικές πηγές που συντηρούν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους είναι η αδυναμία των κυβερνήσεων να επιτύχουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους, τονίζοντας ότι όταν αυτοί δεν επιτυγχάνονται, χάνεται νη αξιοπιστία των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων.

Κρίνουν δε, ότι χρειάζονται ακόμη πιο φιλόδοξοι δημοσιονομικοί στόχοι από τα ισχυρότερα κράτη μέλη, με στόχο την αποτελεσματική και ταχύτερη μείωση των χρεών.

Η Goldman Sachs παρουσιάζει δύο προτάσεις για τη μείωση του δημόσιου χρέους των ευρωπαϊκών κρατών:

– Αυστηροί προϋπολογισμοί, με στόχο την παραγωγή πλεονάσματος και την ενίσχυση των εσόδων.

– Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την τόνωση της πραγματικής ανάπτυξης.