Η κυριαρχία του Airbnb, η σκέψη για περιορισμό και οι αντιδράσεις

Τι λένε ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τα σπίτια τους μέσω της πλατφόρμας


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14:25
16/03/2019
Η κυριαρχία του Airbnb, η σκέψη για περιορισμό και οι αντιδράσεις
8
loading

Μεγάλες αλλαγές έφερε στο real estate η είσοδος του Airbnb στην Ελλάδα, με σημαντική μερίδα ιδιοκτητών ακινήτων να βρίσκει την ευκαιρία να διαθέσει τα διαμερίσματα που είχε στην κατοχή του, και λόγω της οικονομικής κρίσης αποτελούσαν μάλλον βάρος παρά όφελος. Η κατάσταση αυτή βρήκε πολλούς οπαδούς αλλά και πολέμιους.
Το κράτος βρήκε μια ακόμα ευκαιρία για έσοδα, προσπαθώντας να βάλει μια τάξη σε μια καινούργια για τα ελληνικά δεδομένα αγορά.

Ορισμένοι από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που διέθεσαν την περιουσία τους μέσω των λεγόμενων πλατφορμών διαμοιρασμού συσπειρώθηκαν σε συλλόγους όπως η ΣΟΔΙΑ (Σύλλογος Οικονομίας Διαμοιρασμού).

Τα εκτιμώμενα φορολογικά έσοδα από οικονομία διαμοιρασμού το 2017 ήταν 67,00 εκατομμύρια ευρώ και το 2018 179,82 εκατομμύρια ευρώ αναφέρει σε κείμενό της στην ιστοσελίδα της ΣΟΔΙΑ, η πρόεδρος Δήμα Θεοδώρα.

«Θα πρέπει να διαφυλάξουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση μέσω της οποίας κατάφερε να ορθοποδήσει η μεσαία τάξη, η οποία βαλλόταν τόσα χρόνια από επιπρόσθετους φόρους που της επιβλήθηκαν. Οι περισσότεροι διαχειριστές ακινήτων είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, άνθρωποι που στα χρόνια της κρίσης βρέθηκαν με ακίνητα τα οποία δεν μπορούσαν να συντηρήσουν καθώς ο μισθός τους είχε μειωθεί, οι ενοικιαστές που μίσθωναν τα ακίνητα τους με τη σειρά τους αδυνατούσαν να πληρώσουν τις οφειλές τους και τέλος δεν μπορούσαν ούτε να τα πουλήσουν γιατί οι τιμές ήταν υπερβολικά χαμηλές. Πολλοί από αυτούς είχαν φτάσει σε κατάσταση απελπισίας, μην έχοντας βοήθεια από πουθενά, αρκετοί προτίμησαν να τα κλείσουν τελείως ώστε να μην δημιουργούνται και άλλα χρέη λόγω απλήρωτων ενοικίων, κοινοχρήστων και άλλων εξόδων τα οποία επιβαρύνονταν εκείνοι και όχι ο εκάστοτε ενοικιαστής.

Μέσα στην κρίση αρκετοί ενοικιαστές απέφευγαν να μένουν στο κέντρο της Αθήνας λόγω της ανομίας, της εγκληματικότητας και της ανασφάλειας που τους δημιουργούσαν περιοχές όπως η πλατεία Βάθης, η πλατεία Βικτωρίας, ο Άγιος Παντελεήμονας, η Κυψέλη, το Μεταξουργείο κ.α περιοχές που τώρα με τη βραχυχρόνια μίσθωση έχουν αναβαθμιστεί αρκετά, έχουν ανοίξει καταστήματα εστίασης και υπάρχει ζωή στις γειτονιές που πριν ήταν εγκαταλελειμμένες. Προκαλεί εντύπωση η ζήτηση για μακροχρόνια μίσθωση στις ίδιες περιοχές που οι ίδιοι άνθρωποι απαξίωναν να μείνουν μόλις τρία χρόνια πριν» αναφέρει χαρακτηριστικά δίνοντας το στίγμα των ιδιοκτητών ακινήτων που βρήκαν μια οικονομική ανάσα μέσα από πλατφόρμες όπως το Airbnb.

Το news.gr επικοινώνησε με το μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού Σ.Ο.ΔΙΑ. κα Ρομίνα Τσίτου προκειμένου να δώσει και την οπτική των ανθρώπων που ωφελήθηκαν από το Airbnb σε μια περίοδο που υπάρχει έντονη σκέψη και κριτική σχετικά με αυτό, από διάφορους φορείς της κοινωνίας.

«Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που ενεπλάκησαν με το Airbnb είναι άνθρωποι που βρέθηκαν σε μια δύσκολη κατάσταση μέσα στην κρίση.

Όταν οι οικονομίες των Ελλήνων ήταν κατά κύριο λόγο δεσμευμένες σε ακίνητα, γιατί αυτός ήταν ο τρόπος που αποταμίευε η κοινωνία μας, πολλοί βρεθήκαμε μέσα στην κρίση με ακίνητα αλλά χωρίς εισόδημα. Κάποιοι είχαν μείνει άνεργοι, κάποιοι είχαν αγοράσει ακίνητα με δάνεια που δεν μπορούσαν πλέον να εξυπηρετήσουν, κάποιοι είχαν ενοικιαστές που αντιμετώπιζαν δυσκολίες και δεν πλήρωναν ενοίκια.

Ήταν μια σανίδα σωτηρίας για τους ιδιοκτήτες η ενοικίαση σε τουρίστες γιατί είναι κάτι που είναι άμεσο καθώς πάντα πληρώνεσαι εφόσον γίνεται μέσω της πλατφόρμας.

Η βραχυχρόνια μίσθωση δεν ευεργέτησε όμως μόνο τους ιδιοκτήτες, ευεργέτησε και την τοπική κοινωνία αφού οι τουρίστες που μένουν στις γειτονιές μας ξοδεύουν τα χρήματά τους στο φούρνο, τα μίνι-μάρκετ, τα καφέ και ταβερνάκια της γειτονιάς και όχι μέσα σε ένα ξενοδοχείο.

Ανακαινίζοντας και εξοπλίζοντας τα διαμερίσματα μας, δώσαμε δουλειά σε τεχνίτες, βιοτεχνίες και καταστήματα οικιακού εξοπλισμού.

Δυστυχώς οι ευχαριστημένοι, είναι οι άνθρωποι που δεν ακούγονται. Αυτοί που ακούγονται, είναι όσοι δεν βρίσκουν φτηνά διαμερίσματα να νοικιάσουν στις τουριστικά αναπτυσσόμενες περιοχές του κέντρου.

Φταίει όμως αλήθεια ο αριθμός των διαμερισμάτων που πέρασε στην βραχυχρόνια μίσθωση;

Έχουν καταγραφεί μετά το 2011 εκατοντάδες χιλιάδες κενά ακίνητα στην Αττική, τα οποία δεν είναι δυνατόν να απορρόφησε η αγορά της οικονομίας διαμοιρασμού.

Μέχρι στιγμής, στην Αθήνα έχουμε περίπου 8.000 με 9.000 σπίτια σε πλατφόρμες. Τον ακριβή αριθμό, μόνο το κράτος έχει την δυνατότητα γνωρίζει μέσα από το σύστημα του μητρώου, αφού όλοι πλέον είμαστε εγγεγραμμένοι στην ΑΑΔΕ και όσοι δεν συμμορφώνονται αντιμετωπίζουν αυστηρά πρόστιμα.

Κανείς όμως δεν αναφέρει τις δεκάδες χιλιάδες ακίνητα που αγοράζουν οι ξένοι επενδυτές για να αποκτήσουν τη «Golden Visa» και βγαίνουν από την αγορά των ενοικίων.

Οι ξενοδόχοι επίσης εκφράζουν επιφυλάξεις για την βραχυχρόνια μίσθωση. Ο Σύλλογός μας όμως θεωρεί ότι αναπτυσσόμαστε παράλληλα με τον ξενοδοχειακό τουρισμό και όχι ανταγωνιστικά. Οι τουρίστες που μένουν σε σπίτια τύπου Airbnb δεν είναι οι πελάτες των ξενοδοχείων, είναι επιπλέον τουρίστες. Τα ξενοδοχεία εξακολουθούν και έχουν πληρότητα. Υπάρχουν ταξιδιώτες που σε όποια χώρα και να πάνε προτιμούν τα σπίτια, αφ' ενός γιατί είναι φθηνότερα και αφ' ετέρου γιατί επιζητούν να ζήσουν σαν “ντόπιοι”. Το ότι έχει αυξηθεί τόσο πολύ ο τουρισμός και έχουμε τουρισμό 12 μήνες στην Αθήνα είναι πρωτόγνωρο και οφείλεται και σε αυτό το νέο είδος τουρισμού.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει στο εξωτερικό (καθώς για την Ελλάδα είναι κάτι καινούργιο) οι τουρίστες του Airbnb δεν έχουν το ίδιο προφίλ με εκείνους των ξενοδοχείων. Αυτή η μεγάλη αύξηση του τουρισμού και η ανάδειξη της Αθήνας ως city-break οφείλεται κατά σημαντικό ποσοστό στο ότι υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια να φιλοξενήσουν την αύξηση αυτή.

Σε σκέψεις της κυβέρνησης να θέσει περιορισμούς στο μέλλον, με χειρότερο τον περιορισμό στις ημέρες διάθεσης, ο Σύλλογός μας αντιδρά έντονα, όπως αντέδρασε εξάλλου και ο ΠΟΜΙΔΑ. Αν, για παράδειγμα μπορούμε να διαθέσουμε το σπίτι μόνο για 3 μήνες τον χρόνο και όχι 12 μήνες που γίνεται αυτή την στιγμή, θα είναι το τέλος της δραστηριότητάς μας. Θα είναι σαν να την διακόπτεις με...ευγενικό τρόπο καθώς δεν έχει νόημα όταν τα έξοδα τρέχουν 12 μήνες το χρόνο.

Και δεν πρέπει να συζητούνται περιορισμοί τώρα που έχουμε πατάξει την φοροδιαφυγή, δηλαδή μπήκε σε εφαρμογή το μητρώο στα τέλη του 2018 και πλέον δεν επιτρέπεται η ανάρτηση σε πλατφόρμες χωρίς να είσαι εγγεγραμμένος σε αυτό και χωρίς να πληρώνεις τους αντίστοιχους φόρους, και άρχισε το κράτος να εισπράττει σημαντικά έσοδα.

Πάνω που έχει τακτοποιηθεί μια κατάσταση και υπάρχει η σχετική συνείδηση στους ιδιοκτήτες ότι φορολογούνται, αν μπουν περιορισμοί είναι σαν να παύεις μια δραστηριότητα που τώρα ξεκινάει και…επιτέλους κάτι πάει καλά σε αυτή την χώρα. Είναι κρίμα να μην της δοθεί μια ευκαιρία. Όσοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στον κόπο, τα έξοδα και την φορολογία της δραστηριότητας θα επιστρέψουν στην μακροχρόνια μίσθωση. Και σιγά-σιγά θα επέλθει μια ισορροπία στο χώρο των ακινήτων».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Ανακριβειες

  Με βραχυχρονια μισθωση ουτως η αλλως δεν μπορεις να ενοικιασεις το σπιτι σου πανω απο 90 ημερες.Επισης το σπιτι για να ενοικιασθει σε ξενους πρεπει να ευρισκεται σε τουριστικη περιοχη συνηθως πολυ κοντα σε παραλια προσφερομενη για κολυμπι.Υπαρχουν και ελαχιστα σπιτια στην Αθηνα λιγοτερα απο 1 στα 1.000 που προσφερονται για βραχυχρονια.Αρα τα ενοικια εχουν γενικα ανεβει ως μεσο ισοφαρισης των εξοδων (ΕΝΦΙΑ,φορολογιας) στα οποια υποβαλονται οι ιδιοκτητες.Το οτι φταιει η βραχυχρονια ειναι ενα μεγαλο παραμυθι.Εγω ενοικιαζω παραλιακο 80 ευρω την ημερα και λογω νομου εως 90 μερες το χρονο.Τα εξοδα καθαριστριας σε καθε αλλαγη ,η ανανεωση σεντονιων,πετσετων ,το ηλεκτρικο,το νερο,τα πλυντηρια,τα βαψιματα,οι ζημιες,το ινυερνετ κλπ εξοδα που δεν εκπιπτουν οπως στα ξενοδοχεια ,μου στοιχιζουν περιπου 20 ευρω την ημερα.Επιπλεον η πλατφορμα ενοικιασης,ο φορος στο κρατος κλπ περιπου 40%.Συνολο εξοδων 52 ευρω για καθε μερα ενοικιασης.Τι μενει καθαρο;28 ευρω την ημερα.Και απο πανω στερουμαι και το εξοχικο μου το καλοκιρι.Ας μη παραμυθιαζουν λοιπον τον κοσμο.Η βραχυχρονια δεν ειναι και τοσο συμφερουσα οσο προσπαθουν ορισμενοι να την παρουσιασουν.Αμα μπεις στο χορο θα το καταλαβεις καλυτερα.Οι ξενοδοχοι βεβαια κοιταζουν πως θα εξυπηρετησουν τα συμφεροντα τους και ειναι αυτοι που επιδιδονται στο μεγαλο παρτι της φοροδιαφυγης διογκωνοντας και δικαιολογωντας στην εφορια το οποιοδηποτε εξοδο κανουν.Ο φορος που πληρωνουν μπροστα στις εισπραξεις που κανουν ειναι σχεδον μηδαμινος.

 2. avatar Δήμητρα Ρ.

  Η βραχυχρόνια μίσθωση μόνο θετικό πρόσημο φέρει. Να σημειώσουμε ακόμα μια φορά ότι αναβαθμίστηκαν περιοχές της Αθήνας, τις οποίες τα προηγούμενα χρόνια φοβόμασταν ακόμα και να διασχίσουμε, όπως για παράδειγμα το Μεταξουργείο, η πλατεία Βάθης και άλλες.

  Οι ξενοδόχοι "παλαιού τύπου" είναι κυρίως αυτοί που εναντιώνονται στο νέο θεσμό. Καλά θα κάνουν λοιπόν να "ομορφύνουν" τα ξενοδοχεία τους, ώστε να γίνουν ανταγωνίσιμα, αλλά και ελκυστικά στους επισκέπτες.

 3. avatar Κέρκυραιος

  Αρκετό καιρό σκεφτόμουν τι θα ήταν πιο καλύτερο για ένα διαμέρισμα που κληρονόμησα, μακροπρόθεσμη ενοικίαση η αιρΒΝΒ. Τελικά μαζί με την οικογένεια μου αποφάσισαμε να το νοικιάσουμε σε ντόπιο μακροπρόθεσμα. Προκαταβολή και πρώτο νοίκι στην ώρα τους, από εκεί και πέρα και για τους υπόλοιπους 5 μήνες το νοίκι μπαίνει με εβδομάδες καθυστέρηση και μετά από συνεχείς υπενθυμίσεις. Το δάνειο πρέπει να το βάζω στην τράπεζα την ίδια ημερομηνία κάθε μήνα. Τελικά δεν ξέρω αν έκανα καλά....

 4. avatar αλιευς

  Ο περισσότερος κοσμος που ζει στο ενοικιο και δεν θα βρισκει σπιτι γιατι θα τα ξεπουλαμε και αυτα στους ξενους τι θα κανει? Η θα μείνει στον δρομο η θα πρεπει να πληρωνει τουλαχιστον ενα μηνιατικο για ενοικιο.

 5. avatar Μστ

  Ο κάθε ιδιοκτήτης είναι δικαίωμα του να νοικιάζει το ακίνητο του βραχυχρόνια, αν βέβαια τηρούνται οι κανόνες και τα καταστατικά στις πολυκατοικίες, αλλά δεν έχει κανένα δικαίωμα να ζητάει να μην φορολογείτε γι' αυτό το εισόδημα.!!

 6. avatar Ολα ωραία αλλά…

  Εκπαιδευτικοί, Στρατιωτικοί, Αστυνομικοί, Λιμενικοί κ.τ.λ. τι θα κάνουν που δεν μπορούν να βρούνε σπίτι να νοικιάσουν ; Υπάρχει μέριμνα από το ¨Κράτος¨ να δημιουργήσει ΣΟΑ για την στέγασή τους;

  1. avatar Φοινικιος

   Οι μόνοι που δεν λυπάμαι είναι οι εκπαιδευτικοί με τα μαύρα ιδιαίτερα και οι άλλοι με τα γρηγοροσημα ή με την αδύνατη "όραση".

 7. avatar αν το καθεστώς

  περιορίσει την μίσθωση σε τρεις μήνες να εισπράττει ΕΝΦΙΑ (που κατάργησε) και τους λοιπούς φόρους που επιβαρύνουν τα διαμερίσματα για τρεις μήνες.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει