Η Σλοβενία ήταν η χώρα με τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης όταν εντάχθηκε στην Ευρωζώνη το 2007, ενώ οι περίπου δύο εκατομμύρια Σλοβένοι απολάμβαναν από τα υψηλότερα βιοτικά επίπεδα σε όλη την ανατολική Ευρώπη.

Περίπου πέντε χρόνια αργότερα όμως, η σλοβενική οικονομία μαστίζεται από ύφεση, η χώρα δεν έχει πρόσβαση στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, ενώ η κυβερνητική προσπάθεια επικεντρώνεται, παρά τις περιοδικές επίσημες διαψεύσεις, στην αποτροπή της υποβολής αιτήματος για εξωτερικό δανεισμό της τρόικας (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

«Η Σλοβενία είχε άριστη εμφάνιση, συγκαταλεγόταν στα προπορευόμενα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας. Όμως η διεθνής οικονομική κρίση έφερε στο φως πολλές προβληματικές καταστάσεις που τής κληροδότησε το παρελθόν της στη σοσιαλιστική πρώην Γιουγκοσλαβία», υποστηρίζει η Αυστριακή αναλύτρια, Ερμίνα Βίντοβιτς, του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σπουδών με έδρα τη Βιέννη.

Οι κατά πλειοψηφία κρατικές σλοβενικές τράπεζες είναι πλέον αντιμέτωπες με σωρεία «τοξικών» δανείων, τα οποία συμποσούνται σχεδόν στο 19% του σλοβενικού ΑΕΠ. Οι δανειολήπτες που τα δάνειά τους «κοκκίνισαν» με την κρίση είναι κυρίως οι κατασκευαστικές εταιρείες μετά το σκάσιμο, το 2009, της φούσκας στην αγορά ακινήτων.

Το σλοβενικό δημοσιονομικό συνολικό έλλειμμα ανέρχεται πλέον περίπου στο 4,2% του ΑΕΠ, παρά τις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση να συγκρατήσει το έλλειμμα στο 3,5% .

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας στερημένη από την πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές δανεισμού τους ερχόμενους λίγους μήνες εντούτοις έχει να εξοφλήσει ομόλογα αξίας δύο δισ. ευρώ.