Τις 27 έφτασε τον περασμένο χρόνο ο αριθμός των γυναικών που είναι επικεφαλής στις 500 μεγαλύτερες εταιρείες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα, η οποία, όπως εξηγούν οι ειδικοί, δείχνει ότι οι θέσεις αυτές εξακολουθούν ως έναν μεγάλο βαθμό να αποτελούν «άβατο» για τις γυναίκες.

Όπως προκύπτει από την ίδια πηγή, το 95% των θέσεων του διευθύνοντος συμβούλου το 2017 κατείχαν άνδρες παρότι περισσότερες γυναίκες κάνουν πλέον μεταπτυχιακές σπουδές και συμμετέχουν στην αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα όμως η έρευνα διαπίστωσε ότι υπήρξαν προσπάθειες προώθησης των γυναικών στον χώρο των επιχειρήσεων.

Μία διεθνής ένωση έρευνας του επιχειρηματικού χώρου, η Conference Board, χρησιμοποίησε έναν χρηματιστηριακό δείκτη, τον Standard & Poor’s 500, για να διακριβώσει τον ακριβή αριθμό των γυναικών επικεφαλής μεγάλων εταιρειών.

Ο αριθμός γυναικών CEOs αυξήθηκε κατά μια από το 2016 – η μεγαλύτερη αύξηση από τότε που ξεκίνησε να καταγράφει η ένωση πριν από 17 χρόνια.

Το ποσοστό του 5% που αντιστοιχεί στις γυναίκες επικεφαλής εταιρειών παραμένει «σκανδαλωδώς χαμηλό», λέει ο Ματέο Τονέλο της συγκεκριμένης ένωσης, ο οποίος συνυπογράφει την έρευνα.

«Οι γυναίκες δεν ανεβαίνουν στην ιεραρχία και κυρίως στην κορυφή», δήλωσε ο Τονέλο στο Ίδρυμα Thomson Reuters, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο αριθμός των γυναικών που είναι διευθύνουσες σύμβουλοι έχει ουσιαστικά μειωθεί τους τελευταίους μήνες και έχει πέσει στις 24, λέει η Άννα Μπένινγκερ, η επικεφαλής της Catalyst, η οποία έχει έργο της την προώθηση των γυναικών στις επιχειρήσεις.

«Στην πραγματικότητα σκαρφαλώνουμε (στα ανώτερα κλιμάκια)», είπε.

Τα εμπόδια που συναντούν οι γυναίκες ποικίλλουν: προκαταλήψεις, αποκλεισμός στον εργασιακό χώρο αλλά και υψηλότερες απαιτήσεις σε σχέση με ό,τι ισχύει για τους άνδρες ή διοικητικά συμβούλια εταιρειών αποκλειστικά αποτελούμενα από άνδρες που λαμβάνουν τις αποφάσεις για τις προσλήψεις, λέει η ίδια.

Από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Κάντεν, επίτιμος καθηγητής επιχειρηματικότητας και στρατηγικής στο πανεπιστήμιο Quinnipiac, απέρριψε το επιχείρημα ότι οι γυναίκες εγκαταλείπουν τις δουλειές τους για να ασχοληθούν με την οικογένειά τους ή ότι οι άνδρες διστάζουν να καθοδηγήσουν επαγγελματικά τις νεαρές γυναίκες.

«Θεωρώ ότι ο παλαιομοδίτικος σεξισμός είναι πολύ εμφανέστερος. Εξακολουθούμε να συναντάμε ‘αόρατα’ εμπόδια».

Οι διαπιστώσεις της έρευνας συμπίπτουν με τις εκκλήσεις ακτιβιστών για ποσοστώσεις στην ηγεσία των εταιρειών.

Γερουσιαστές της Καλιφόρνια υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα έναν νέο νόμο που ζητεί από τις εισηγμένες εταιρείες που έχουν τα κεντρικά τους γραφεία στη συγκεκριμένη πολιτεία, να έχουν τουλάχιστον μια γυναίκα στο διοικητικό τους συμβούλιο μέχρι το τέλος του 2019.

Η Καλιφόρνια είναι η πρώτη αμερικανική πολιτεία που απαιτεί να εκπροσωπούνται οι γυναίκες στα εταιρικά συμβούλια. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν παρόμοιους νόμους ή κατευθυντήριες γραμμές ακολουθώντας τη Νορβηγία, η οποία ήδη πριν από μία δεκαετία απαιτούσε από όλες τις εταιρείες να έχουν γυναίκες στα διοικητικά τους συμβούλια σε ποσοστό τουλάχιστον 40%. Σύμφωνα με τον Economist, παρόμοιοι νόμοι είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στα ΔΣ χωρών όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Βρετανία και η Ολλανδία.