Αίσθηση προκαλεί για μια ακόμη φορά το περιοδικό Spiegel, το οποίο σε δημοσίευμά του υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να «χρεοκοπήσει για να κάνει μια νέα αρχή».

Όπως σημειώνει, η χώρα μας είναι μάλλον απίθανο να αποπληρώσει τα 130 δισ. ευρώ τα οποία χρωστά. Αν και όλα φαίνονται να βαίνουν βάση σχεδίου, αναφέρει το Spiegel, στην πραγματικότητα όποια και να είναι η εκτίμηση της τρόικας τον Σεπτέμβριο για την πορεία του προγράμματος, η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την χρεοκοπία.

«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται πλέον ούτε επιπλέον χρόνο, ούτε περισσότερα χρήματα. Και οι χρηματοδότες, κυρίως οι μεγάλες χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ δεν μπορούν πλέον να δώσουν περισσότερα στην χώρα», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

Εξάλλου, όπως εκτιμά, η πολιτική της Μέρκελ στη χώρα μας φαίνεται ότι απέτυχε, καθώς οι σκληροί όροι του Μνημονίου έχουν οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα και το χρέος έχει αυξηθεί, εν μέσω μιας επιδεινούμενης ύφεσης. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν έχει πλέον κανένα περιθώριο να ζητήσει από τη βουλή της χώρας να εγκρίνει και τρίτο πακέτο προς τη χώρα μας, επισημαίνει. Εξάλλου, το δημοσίευμα δεν παραλείπει να σχολιάσει ότι η σκληρή λιτότητα, στην οποία επέμενε η Μέρκελ αλλά και οι δανειστές, δεν φαίνεται να έχει αποτέλεσμα.

Το Spiegel κάνει λόγο για «τέλος» αυτής της πολιτικής. Η χρεοκοπία είναι η μοναδική ευκαιρία να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο, σημειώνει το περιοδικό.