Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Γερμανό πρώην Καγκελάριο  Helmut Smit, που υποστήριξε ότι η ευρωζώνη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να συνεχίσει με τα υπάρχοντα μέλη, κινήθηκε και ο Γερμανός κορυφαίος οικονομολόγος Otmar Issing, συστήνοντας να μην απειλούν οι χώρες με έξοδο.

Σύμφωνα με τον Issing, καμία χώρα δεν πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε εκβιασμό και θα προκαλούσε μεγάλη καταστροφή. Αλλά από την άλλη μεριά, ο δανεισμός δίχως όριο και τα αιτήματα των κυβερνήσεων για συνεχή βοήθεια δεν οδηγούν πουθενά. Η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αποφύγει ένα σενάριο κατά το οποίο θα πρέπει να σώσει την ευρωζώνη.

Υπέρ της διεύρυνσης της ευρωζώνης και κατά της συρρίκνωσής της τάσσεται από την πλευρά του ο νέος επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Μ. Fratcher. «Όλες οι χώρες της νότιας Ευρώπης που συμμετέχουν στο ευρώ έχουν δρομολογήσει δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να περιορίσουν τα δημόσια ελλείμματα. Το ζήτημα είναι τώρα, να υλοποιηθούν με ταχύ ρυθμό οι μεταρρυθμίσεις αυτές» τονίζει ο Fratcher στη γερμανική έκδοση των Financial Times.

«Κατά τη γνώμη μου», προσθέτει, «χρειαζόμαστε περισσότερη ενοποίηση. Ήταν εκ γενετής λάθος του ευρώ ότι δημιουργήσαμε νομισματική ένωση χωρίς πλήρη οικονομική ένωση, χωρίς να τη συνοδεύουμε από μία τραπεζική ή δημοσιονομική ένωση. Όλα αυτά πρέπει να τα διορθώσουμε μεσοπρόθεσμα, ώστε να αποκατασταθεί η επιτυχία του κοινού νομίσματος», καταλήγει.