Στο στόχαστρο της Εφορίας με τη συνδρομή των λογαριασμών ρεύματος μπαίνουν ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν ακίνητα και είτε δηλώνουν ότι είναι κενά είτε εμφανίζουν λιγότερες ημέρες ή μήνες από αυτούς που τα εκμισθώνουν, σε μια προσπάθεια να εντοπίσει εστίες φοροδιαφυγής και να εισπραχθούν φόρο.

Οπως λένε από την Εφορία στην εφημερίδα Το Βήμα, κάποιοι που διαθέτουν ενοικιαζόμενα δωμάτια εμφανίζουν εισοδήματα χαμηλότερα και από συνταξιούχους που λαμβάνουν το ΕΚΑΣ.

Αμέσως μετά το πέρας της θερινής περιόδου θα ξεκινήσουν έλεγχοι και θα γίνουν διασταυρώσεις των ενοικίων που δηλώνονται και των καταναλώσεων ρεύματος. Μάλσιτα έλεγχοι θα γίνουν τόσο σε αστικές περιοχές, όσο και σε τουριστικές.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν ακίνητα που ενοικιάζονται με τη μέρα, καθώς οι καταναλώσεις από κλιματιστικά είναι ικανές να αποκαλύψουν αν το διαμέρισμα ήταν νοικιασμένο ή όχι.

Οι διασταυρώσεις θα γίνουν στις φορολογικές δηλώσεις εκείνων που εκμισθώνουν ακίνητα είτε με τη μέθοδο room to let, είτε μέσω της νέας μόδας του Airbnb και άλλων πλατφορμών.