Νέο καμπανάκι κινδύνου για την ελληνική οικονομία χτυπά η Alpha Bank, μέσω του εβδομαδιαίου οικονομικού δελτίου της διεύθυνσης οικονομικών μελετών.

Οι αναφορές είναι συγκεκριμένες και περιγράφουν την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η χώρα. Τι υποστηρίζουν οι αναλυτές;

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι βρισκόμαστε σε δεινή οικονομική θέση. Η προοπτική αδυναμίας πληρωμών είναι πλέον ορατή. Η δυνατότητα διοχέτευσης πρόσθετης ρευστότητας στην αγορά, τουλάχιστον στο τρίμηνο που διανύουμε, είναι μάλλον μηδενική.

Με βάση όλα αυτά, υποστηρίζεται ότι «στις διαβουλεύσεις με την τρόικα πρέπει να διαφυλαχθεί πάνω από όλα η ομαλή χρηματοδότηση της χώρας τους επόμενους μήνες. Πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί μια επανάληψη της χαοτικής κατάστασης, που επεκράτησε στο τελευταίο τετράμηνο πέρυσι, και που οδήγησε στο PSI και στο νέο Μνημόνιο, με οδυνηρότατες συνέπειες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία».

Σε αυτό το πλαίσιο, η τράπεζα τονίζει ότι οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια είναι επιβεβλημένες, γιατί:

-Έτσι θα εναρμονιστούν με τις μεγαλύτερες μειώσεις, που έχουν γίνει στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα,

-Αν δε γίνουν, τότε θα μιλάμε πάλι για τη συνήθη πολιτική προστασία των ημετέρων,

-Είναι το ίδιο αναγκαίες με τα ισοδύναμα μέτρα, που θα αφορούν σε μείωση σπατάλης και κατάργηση φορέων,

-Δε συμφέρει τη χώρα μας να επαναφέρει προς συζήτηση μέτρα, που έχουν ήδη ληφθεί και εφαρμόζονται.

Στην ίδια λογική, εκτιμούν ότι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για αποκλίσεις στο πρωτογενές έλλειμμα «δε δικαιολογούνται από τις μέχρι σήμερα εξελίξεις και δε θα πρέπει να υιοθετηθούν από την κυβέρνηση ως αναπόφευκτες».

Προσθέτουν, μάλιστα, ότι «είναι αποκλειστικά δική μας ευθύνη να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας και να αφαιρέσουμε από την τρόικα ή από οποιονδήποτε άλλο κάθε δυνατότητα καταστρεπτικής για το οικονομικό κλίμα και την οικονομία παρέμβασης».

Επιμένουν, μάλιστα, ότι η χώρα μας έχει φέτος τη μοναδική ευκαιρία να εκτελέσει τον προϋπολογισμό όπως έχει σχεδιαστεί, χωρίς τη λήψη νέων μέτρων.

Σε ό,τι αφορά τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, εκτιμούν την ύφεση στο 6%, την ανεργία στο 21,5%, το έλλειμμα στο 7,1% και την πιστωτική επέκταση στο -6,5%.