Επιδείνωση της ύφεσης στο 6,9% το 2012, αλλά και δημοσιονομικές αποκλίσεις έως 2% του ΑΕΠ, προβλέπει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Στην δεύτερη έκθεσή του για την ελληνική οικονομία το 2012 που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα το Ίδρυμα αναφέρει πως η συνέχιση και κλιμάκωση της πτώσης της εγχώριας καταναλωτικής ζήτησης, αναμένεται να αποτελέσει τον πλέον καθοριστικό παράγοντα της πορείας του ΑΕΠ στην Ελλάδα στο υπόλοιπο του 2012.

Όπως εκτιμά, οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών, προβλέπεται να δεχθούν πρόσθετες πιέσεις, προερχόμενες, όπως είχε προε-ξοφληθεί στην προηγουμένη τριμη-νιαία έκθεση, κυρίως από τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας (συνεχής άνοδος ανεργίας, πτώση αμοιβών, μετά και τις ρυθμίσεις για το μισθολογικό κόστος στο δεύτερο μνημόνιο).

Ως αποτέλεσμα το ΙΟΒΕ κάνει λόγο για επιδείνωση της πρόβλεψης για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2012 σε σχέση με την προηγούμενη έκθεσή του (-5%), που πλέον αναμένεται να διαμορφωθεί στην περιοχή του 6,9%.

Το ΙΟΒΕ σημειώνει πως σύμφωνα με τα στοιχεία για την υλοποίηση του Κρατικού Προϋπολογισμού στο πρώτο πεντάμηνο του 2012, το έλλειμμά του έφθασε τα 10,9 δισ. ευρώ, μέγεθος που είναι περίπου 2 δισ. ευρώ χαμηλότερο σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί για τη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά κατά σχεδόν 460 εκ. υψηλότερο από ότι πέρυσι.

Tο ΙΟΒΕ κρίνει ιδιαίτερα αμφίβολη η συνέχιση των δύο τελευταίων περικοπών στο υπόλοιπο του έτους. Επιπλέον, η επιτευχθείσα μείωση δαπανών στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου υπολείπεται του στόχου που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό. Θεωρεί δε πως με τα έως τώρα δεδομένα, η υπέρβαση του ελλείμματος του Κρατικού Προϋπολογισμού εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσει τα 4,5 δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις για την ανεργία, υπογραμμίζει πως η συνέχιση της υποχώρησης της εγχώριας ζήτησης από τις αρχές του τρέχοντος έτους με υψηλό ρυθμό στο υπόλοιπο του 2012, αναμένεται να πλήξει περαιτέρω την απασχόληση. Έτσι, το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να διαμορφωθεί το 2012 στην περιοχή του 23,6%.

Τέλος, για τον πληθωρισμό σημειώνει πως η φθίνουσα εγχώρια ζήτηση θα συνεχίσει να επενεργεί επιβραδυντικά τον πληθωρισμό τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου, όταν θα επιδράσει αντίρροπα στην υποχώρησή του η εξίσωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, που ενδεχομένως θα την ανακόψει. Συνεκτιμώντας τις επιδράσεις αυτές, ο πληθωρισμός προβλέπεται να κινηθεί το 2012 κοντά στο 1,5%.