Καλλιτέχνες, πολιτικοί και πλήθος κόσμου για το ύστατο χαίρε στον μεγάλο δημιουργό
Η Ελλάδα αποχαιρετά τον Διονύση Σαββόπουλο: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός – Live εικόνα
Με οδύνη αλλά και νοσταλγία για την εποχή που «έντυσε» με τα τραγούδια του, η Ελλάδα αποχαιρετά σήμερα, Σάββατο, τον Διονύση Σαββόπουλο, έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς της ελληνικής μουσικής σκηνής, που έφυγε αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στην πολιτιστική μας κληρονομιά.
Ιστορίες απλών ανθρώπων από την μουσική εμπειρία του Σαββόπουλου.
Φίλοι και συνοδοιπόροι στο ταξίδι δεκαετίων μιλούν για τον δικό τους Νιόνιο.
Ο ήρωας του λαϊκού θεάτρου σκιών υμνήθηκε από τον Σαββόπουλο στο τραγούδι «Σαν τον καραγκιόζη». Στο πρόσωπο, το τόσο ταλαιπωρημένο, αλλά συνάμα αστείο και γλυκό, ο μεγάλος δημιουργός, αφηγείται τις αγωνίες και τον αγώνα του καθημερινού Έλληνα. Του ανθρώπου του μόχθου, της φτώχειας αλλά και της καλοσύνης:
Κείνο που με τρώει, κείνο που με σώζει
είναι π' ονειρεύομαι σαν τον Καραγκιόζη
Φίλους και εχθρούς στις φριχτές μου πλάτες
όμορφα να σήκωνα, σαν να 'ταν επιβάτες
Λευκό μου σεντονάκι, λάμπα μου τρελή
ποια αγάπη τάχα μας φυσάει
Βάλε στη σκιά σου τούτο το παιδί
που δεν έχει απόψε πού να πάει, πού να πάει

Η οικογένεια του μεγάλου Μάνου Χατζιδάκι, εναπόθεσε το δικό της στεφάνι στη μνήμη του Διονύση Σαββόπουλου. Η σχέση τους ήταν πολυτάραχη, αλλά ολοκληρώθηκε με αμοιβαία αγάπη και σεβασμό.
Χαρακτηριστικό, είναι το περιστατικό όπου ο εμβληματικός μουσικοσυνθέτης έπαιξε λογοκριμένο στίχο του Σαββόπουλου. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, ο Χατζιδάκις, ως διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ, χρησιμοποίησε το ραδιόφωνο ως καταφύγιο ελευθερίας και πολιτισμού. Τότε, μέσα στο αυταρχικό κλίμα της εποχής, η λογοκρισία απαγόρευσε από το τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου «Μακρύ ζεϊμπέκικο για το Νίκο» την εξής στροφή:
«Καθώς διηγόταν τη ζωή του σε κουφούς
Θαρρούσα δεν θα αντέξω
Το δικαστήριο λειτουργούσε μέσα εκεί
Μα η δικαιοσύνη ήταν απέξω».
Όπως περιγράφει ο Διονύσης Σαββόπουλος στην αυτοβιογραφία του, ο ίδιος αναγκάστηκε να το κόψει από το τραγούδι για να πάρει άδεια κυκλοφορίας στο βινύλιο ενώ στο ραδιόφωνο δεν παιζόταν καθόλου. Ωστόσο ο Χατζιδάκις, διέταξε να μεταδοθεί αυτούσιο, αψηφώντας τις απειλές. Όταν μάλιστα πληροφορήθηκε ότι κάλεσαν από το Υπουργείο λέγοντας ότι θα διατάξουν ανακρίσεις ο ίδιος φέρεται να απάντησε, σύμφωνα με τον Σαββόπουλο: «Θα το ξαναπαίξετε και αύριο και αν σας πουν τίποτε, να τους πείτε ότι εγώ το ζήτησα γιατί θέλω να το ξέρω και θέλω να το ακούσω για να διαμορφώσω προσωπική γνώμη».
Κι όταν πήρε τηλέφωνο έξαλλος ο ίδιος ο υπουργός, ο Χατζιδάκις τον άκουγε αμίλητος και στο τέλος ακολούθησε η εξής στιχομυθία:
-Τελείωσες;
-Ε ναι, κύριε Χατζιδάκι, τελείωσα.
-Υπουργέ, είσαι βλαξ!
Η τραγουδίστρια Μελίνα Κανά μίλησε στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» του ΕΡΤnews για τον Διονύση Σαββόπουλο. «Αγαπούσε πολύ ο κόσμος και δικαιολογημένα γιατί ήταν ένας αυθεντικός άνθρωπος, μια προσωπικότητα έντονη, ένας πλήθος, μια πληθωρική προσωπικότητα. Άφηνε το στίγμα του παντού. Άκουσα που τον είπατε παραμυθά και θα συμφωνήσω. Τα προγράμματα που έστηνε ήταν μοναδικά. Είχε έναν πολύ ωραίο τρόπο να διηγείται. Επίσης εγώ προσωπικά απολάμβανα να συζητώ μαζί του γιατί ήταν ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος και έκανε πολύ έτσι εύστοχες παρατηρήσεις. Ό, τι μου έλεγε το ρουφούσα, το άκουγα προσεκτικά γιατί τότε ήμουν και εγώ οπότε ήταν πολύ έντονη η επαφή μαζί του. Στα προγράμματά του τα διάνθιζε με ιστορίες ανάμεσα στα τραγούδια και είχε πολύ ενδιαφέρον αυτό. Γινόντουσαν τα προγράμματά του μαγικά. Δημιουργούσε μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα. Ήταν ένας μάγος της σκηνής» δήλωσε μεταξύ άλλων η Μελίνα Κανά. Ταυτόχρονα εξήγησε: «Μέσα μου τον κρατώ σαν έναν άνθρωπο που είχε το θάρρος της γνώμης του. Ήταν μοναδικός και θεωρώ ότι ήταν ποιητής. Τα τραγούδια του, δηλαδή είναι ποιήματα στιχουργικά. (…) Ένας άνθρωπος ζωντανός. Δηλαδή τις αλλαγές του και την εσωτερική του πορεία δεν δίσταζε να την εξομολογηθεί στον κόσμο. Νομίζω πως έζησε μια πλούσια ζωή. Αγαπούσε την οικογένειά του, όπως είπατε, την προστάτευσε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Είχε καλούς και φίλους για πολλά χρόνια. Εύχομαι η ψυχή του να αναπαυθεί και να βρει εκεί πάνω που πήγε όλους τους αγαπημένους του που είχαν φύγει από τη ζωή».
Ήρθα να αποχαιρετήσω τον Διονύση Σαββόπουλο με τον δικό μου τρόπο. Έναν άνθρωπο για τον οποίο η λαϊκή ρήση "ουδείς αναντικατάστατος" δεν ισχύει», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης.
Παράλληλα με το τελετουργικό το υ αποχαιρετισμού στον Διονύση Σαββόπουλο, ισχύουν και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας γύρω από τη Μητρόπολη
Στο παρεκκλήσιο της Μητρόπολης Αθηνών βρίσκεται η σορός. Παρότι επίσημα το λαϊκό προσκύνημα ξεκινά στις 8:30, αρκετοί πολίτες έσπευσαν ήδη από τις 8:00 να τον αποχαιρετίσουν.
Η οικογένεια του Διονύση Σαββόπουλου γνωστοποίησε την επιθυμία της να μην κατατεθούν στεφάνια στη μνήμη του αγαπημένου καλλιτέχνη, αλλά «αντί στεφάνων» τα χρήματα να διατεθούν για κοινωφελή σκοπό.
Συγκεκριμένα, ζήτησε οι προσφορές να δοθούν στο Μουσικό Τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο οποίο ο Σαββόπουλος είχε διδάξει, καθώς και στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας — στη Θεσσαλονίκη, την πόλη όπου γεννήθηκε και αντλούσε πάντα έμπνευση.
Οι πόρτες της Μητρόπολης θα παραμείνουν κλειστές μέχρι τις 12.00. Τη σορό θα αποχαιρετήσει αρχικά η οικογένεια του Διονύση Σαββόπουλου και στη συνέχεια, γύρω στις 12.30, θα εισέλθουν στον ναό περίπου 150 καλλιτέχνες για να του απευθύνουν το ύστατο «χαίρε».
Τη διαχείριση του τελετουργικού έχουν αναλάβει η Περιφέρεια και η οικογένεια. Από τις 12.40 θα αρχίσει η προσέλευση πολιτικών και άλλων επισήμων, ενώ στις 13.00 θα ξεκινήσει η νεκρώσιμος ακολουθία.
Θα εκφωνηθούν έξι επικήδειοι για 5′ έκαστος, από τη Δήμητρα Γαλάνη, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, τον συγγραφέα Γιώργο Σκαμπαρδώνη, τον εικαστικό Αλέξη Κιριτσόπουλο, την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία υπήρξε στενή φίλη του Σαββόπουλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στην πλατεία της Μητρόπολης η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού θα παίξει τραγούδια του μεγάλου δημιουργού, ενώ κατά την έξοδο, περίπου στις 14.20, τη σορό θα ακολουθήσουν δύο αυτοκίνητα με την οικογένεια και πλήθος καλλιτεχνών και πολιτών πεζή μέχρι το Α’ Νεκροταφείο.
Η άφιξη της σορού υπολογίζεται γύρω στις 15.20, όπου η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων θα την υποδεχτεί με μουσικά κομμάτια όπως η «Συννεφούλα» και το «Λαύριο». Κατά την ταφή, η χορωδία της ΕΡΤ θα ερμηνεύσει αγαπημένα τραγούδια του Σαββόπουλου, ενώ οι καλλιτέχνες θα τραγουδήσουν όλοι μαζί. Στην αποχώρηση, η Φιλαρμονική του δήμου θα παίξει το εμβληματικό «Ας κρατήσουν οι χοροί».
Από τις 07.00 θα απαγορεύεται η προσωρινή στάση και η στάθμευση στην οδό Μητροπόλεως, ενώ η Τροχαία έχει ανακοινώσει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Πιο αναλυτικά, ισχύει ήδη από τις 06.00 απαγόρευση στάσης και στάθμευσης των οχημάτων και προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας αυτών έως το πέρας της τελετής, σε οδούς περιοχής του Δήμου Αθηναίων, ως εξής:
-
Μητροπόλεως, σε όλο το μήκος της.
-
Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ανδριανού και Ερμού.
-
Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αιόλου και Αθηνάς.
-
Αναπαύσεως, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
-
Τριβωνιανού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Καρέα και Μ. Μουσούρου.
Η ΕΛΑΣ απευθύνει έκκληση στους οδηγούς, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν τη διέλευση των οχημάτων τους στις ανωτέρω οδούς κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.
Ο Διονύσης Σαββόπουλος «έφυγε» το βράδυ της Τρίτης 21 Οκτωβρίου 2025, σε ηλικία 81 ετών. Η επίσημη αιτία θανάτου ήταν ανακοπή καρδιάς, ενώ είχε νοσηλευτεί τις τελευταίες ημέρες σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας.
Η κηδεία του θα γίνει με δημόσια δαπάνη από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, ενώ η σορός του μεγάλου δημιουργού έχει τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι τις 12.00 στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης.