Μελετώντας με νηφαλιότητα τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πρόσφατο Eurogroup, το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το χρέος της χώρας καθίσταται μεσοπρόθεσμα βιώσιμο.

Του Κωνσταντίνου Μίχαλου

Το αν η βιωσιμότητά του θα εξασφαλιστεί και μακροπρόθεσμα, θα εξαρτηθεί από τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα επιτύχει η Ελλάδα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Τα θετικά σημεία της συμφωνίας είναι αρκετά, με κυριότερο την απαλλαγή της χώρας ως το 2033 από την καταβολή τόκων και χρεολυσίων για τα δάνεια ύψους 100 δισ. ευρώ, που έλαβε με το δεύτερο μνημόνιο.

Στα θετικά περιλαμβάνονται, επίσης, η δημιουργία «μαξιλαριού» ασφαλείας για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών μέχρι και τα μέσα του 2020, η σταδιακή απόδοση των εσόδων από τα ομόλογα ύψους 4,8 δισ. ευρώ, που διακρατούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των μελών της ευρωζώνης, καθώς και η επ’ αόριστο αναστολή του αυξημένου επιτοκίου που χρεωνόταν η χώρα, για δάνειο του δευτέρου μνημονίου.

Υπάρχουν όμως και τα αρνητικά. Οι αποφάσεις των εταίρων σίγουρα δεν ήταν αρκετά τολμηρές, απέναντι σε έναν λαό που έχει δοκιμαστεί σκληρά τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα ως το 2060, αφήνουν ελάχιστα δημοσιονομικά περιθώρια για να επιταχυνθεί η αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας και να επουλωθούν οι πληγές που άνοιξε η κρίση στην ελληνική κοινωνία.

Συμπερασματικά, η συμφωνία για το χρέος δεν δικαιολογεί ούτε καταστροφολογία, αλλά ούτε και πανηγυρισμούς. Τώρα είναι ώρα για αποφάσεις και δουλειά. Για να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, η Ελλάδα χρειάζεται να προχωρήσει άμεσα σε βαθιές αλλαγές.

Χρειάζεται μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών, βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης, της Παιδείας και της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης. Χρειάζεται ενίσχυση της Έρευνας και Καινοτομίας, διαρθρωτικές αλλαγές για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την αύξηση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη των πολιτών που βρέθηκαν να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Περιμένουμε, λοιπόν, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, να αφήσουν στην άκρη την οξύτητα και να επεξεργαστούν δημιουργικές προτάσεις και πολιτικές, για να αξιοποιήσει η χώρα το χρονικό περιθώριο που της δίνει η συμφωνία, για να βγει οριστικά από την κρίση.

  • Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος