Σύγχυση και αβεβαιότητα σκιαγραφεί σήμερα ο κυπριακός Τύπος όσον αφορά τις σκέψεις και τις προθέσεις της κυβέρνησης μετά την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, αλλά και την αντιμετώπιση των αναγκών του Δημοσίου στο προσεχές μέλλον.

Χαρακτηριστικά, η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» παραθέτει, υπό τον τίτλο «Μικτά μηνύματα για πιθανή διάσωση- Αντικρουόμενες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υπουργού Οικονομικών», τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η κυβέρνηση δεν αποφάσισε ακόμη αν θα προσφύγει στον Μηχανισμό Στήριξης και εκείνες του υπουργού Οικονομικών, με έντονες αναφορές για προσφυγή στον Μηχανισμό στήριξης και στους όρους υπό του οποίους θα γίνει αυτό. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι υπάρχει αντίφαση στις θέσεις αυτές, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Την εικόνα κυβερνητικού αλαλούμ δίνει η αντιπολιτευόμενη «Αλήθεια», παραθέτοντας τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και του ΑΚΕΛ, οι οποίες, όπως αναφέρει, βρίσκονται σε αντίφαση με τα όσα δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών. Η εφημερίδα προβάλλει επίσης τις σφοδρές επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την οικονομική πολιτική, αλλά και την αναποφασιστικότητα της κυβέρνησης στον χειρισμό της κρίσης.

Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» γράφει ότι ετοιμάζονται μέτρα «με άρωμα Μηχανισμού» και ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλής συμφώνησαν στο περίγραμμα του πακέτου, που θα υποβληθεί ταυτόχρονα με την αίτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για παραχώρηση βοήθειας με τους λιγότερο επώδυνους όρους. Η εφημερίδα γράφει, παράλληλα, ότι η Κύπρος βρίσκεται πολύ κοντά σε νέο δάνειο από τη Ρωσία και επίσης ότι έχουν συζητηθεί και μέτρα για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Την πιθανότητα δανεισμού από τρίτη χώρα προβάλλουν και οι εφημερίδες «Πολίτης» και «Χαραυγή». Ο «Πολίτης» γράφει ότι η κυβέρνηση έχει αποδυθεί, τις τελευταίες ώρες, σε αγώνα δρόμου, αναζητώντας εναγωνίως νέο διμερές δάνειο και ότι, για τον σκοπό αυτόν, ο πρόεδρος Χριστόφιας επισκέφθηκε χθες τη ρωσική πρεσβεία.

Η «Χαραυγή» αναφέρει ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μέσω δανεισμού από τρίτη χώρα με πιο ευνοϊκούς όρους, προκειμένου να μην χρειασθεί προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης. Παράλληλα, προβάλλει τη θέση της κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ ότι, αν χρειασθεί προσφυγή στον Μηχανισμό, αυτό θα γίνει για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες και όχι γιατί το επιβάλλουν τα δημόσια οικονομικά.