Εβδομάδα σημαντικών εξελίξεων είναι αυτή που διανύουμε καθώς η κυβέρνηση και, πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταλήξει σε αποφάσεις για το πώς θα ενισχυθούν οι εισπράξεις του Δημοσίου, οι οποίες κατά το πρώτο οκτάμηνο του έτους συνεχίζουν να υπολείπονται σημαντικά έναντι του ετήσιου στόχου.

Η ενίσχυση που σημειώθηκε εξαιτίας των μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής που αποφάσισε η κυβέρνηση, χάρη φυσικά στην αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, ροκανίστηκε από τον περιορισμό της κατανάλωσης αλλά και από τα τεράστια προβλήματα ρευστότητας των επιχειρήσεων, οι οποίες δίνουν προτεραιότητα στην κάλυψη άμεσων ανελαστικών αναγκών, αφήνοντας για αργότερα την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων τους με την εφορία.

Οι συσκέψεις του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τους επιτελείς του θα συνεχιστούν και αυτήν την εβδομάδα προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των εσόδων χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων τουλάχιστον στο μέτωπο της φορολογίας και της περικοπής μισθών και συντάξεων.

Ομάδες εργασίας, αποτελούμενες από υπηρεσιακούς παράγοντες, θα ασχοληθούν εντός της εβδομάδας με κάθε φορολογικό τομέα ξεχωριστά (κεφάλαιο, εκκρεμείς υποθέσεις, ληξιπρόθεσμα χρέη, ΦΠΑ, ελέγχους για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων με επίκεντρο τα ακίνητα, τη μεγάλη περιουσία, τα σκάφη αναψυχής κ.λπ.) και εν συνεχεία θα διατυπώσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την τόνωση των εσόδων από τους συγκεκριμένους τομείς.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η δεξαμενή είναι μεγάλη και μπορεί να δώσει σημαντικά έσοδα αρκεί ο ελεγκτικός και εισπρακτικός μηχανισμός να κινηθεί συγκροτημένα και αποτελεσματικά.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι οι διασταυρώσεις των ακινήτων μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου και τα τελεσίγραφα που έχουν δοθεί αποδίδουν καρπούς, ενώ μεγάλο στοίχημα αποτελεί η είσπραξη των προστίμων ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ που έχει καταλογίσει φέτος το ΣΔΟΕ για φορολογικές παραβάσεις.

Ωστόσο, ο προβληματισμός της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών έγκειται στο αν θα προχωρήσει τελικώς σε νέες ρυθμίσεις για εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις παρελθόντων ετών και ληξιπρόθεσμων χρεών, με γενναία όμως κίνητρα για να προσελκυστούν οι υπόχρεοι.
Ένα ακόμη ζήτημα είναι αν θα προχωρήσει τελικά η μετάταξη του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό που φτάνει το 23%.

Παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς διαμηνύουν στην κυβέρνηση ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για την αγορά και την ανάπτυξη και ζητούν όχι μόνο να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη για αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, αλλά να γίνει και μείωση εν είδει συμβολισμού.

Είναι χαρακτηριστική και η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή: «Αντιλαμβανόμαστε πάρα πολύ καλά ότι μια μαζική μετάταξη των προϊόντων από τον έναν στον άλλον συντελεστή θα δημιουργούσε πολύ μεγάλα προβλήματα στην οικονομία. Επιζητούμε εναλλακτικές λύσεις για δεσμεύσεις οι οποίες υπάρχουν όπως τη μετάταξη ενός συγκεκριμένου ποσοστού προϊόντων από το ποσοστό 11% ΦΠΑ στο υψηλότερο του 23%».

Έτσι υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω επιβάρυνση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, όμως και σε αυτήν την περίπτωση προβάλλει ο εφιάλτης της συνέχισης της καθίζησης στη συγκεκριμένη αγορά, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς τροφοδότες της ανάπτυξης (μετέχει κατά 25% στο ΑΕΠ της χώρας).

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν υπάρξει και προτάσεις για αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή ακόμη και στο 50% για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, την εισαγωγή πολλαπλών ενδιάμεσων συντελεστών, την άρση της φορολογίας σε κατώτερα εισοδήματα μισθωτών και την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

Μάλιστα, για να τονωθούν οι επενδύσεις και να περιοριστεί η ύφεση, η κυβέρνηση μελετά και το ενδεχόμενο μείωσης του φορολογικού συντελεστή για τα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων από 40% σε 24%.

Σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το μέτωπο κατά της φοροδιαφυγής και να τονωθούν τα έσοδα, το οικονομικό επιτελείο μελετά και την ενίσχυση των κινήτρων που παρέχονται στους πολίτες για τη συλλογή αποδείξεων από επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι όποιες ρυθμίσεις αποφασιστούν θα περιληφθούν σε νέο φορολογικό νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των ελέγχων που θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή εντός του φθινοπώρου.

Οι αποφάσεις που θα λάβει το οικονομικό επιτελείο θα τεθούν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα, πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου.