Τις επιπλοκές που προκαλεί στην οικονομία της Ιαπωνίας η μεγάλη άνοδος του γεν θα εξετάσει σήμερα σε σύνοδο που συγκαλείται εκτάκτως η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας. Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής συνήλθε από τις 09.00 (03.00, ώρα Ελλάδος) με κύριο θέμα «να εξετασθούν τα μέσα νομισματικού ελέγχου υπό το φως των τελευταίων οικονομικών και χρηματοοικονομικών εξελίξεων», όπως τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η τακτική σύνοδος της εν λόγω επιτροπής είχε προγραμματισθεί για τις 6 με 7 Σεπτεμβρίου, ωστόσο η διεξαγωγή της επισπεύστηκε λόγω των συνθηκών.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Μασαάκι Σιρακάουα επανήλθε χθες στο Τόκιο διακόπτοντας την επίσκεψή του στις ΗΠΑ προκειμένου να παραστεί στη σύνοδο.

Το απόγευμα σήμερα θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ναότο Καν, ο οποίος αναμένεται αύριο να ανακοινώσει μέτρα άμεσης παρέμβασης στην αγορά συναλλάγματος προκειμένου να μειωθεί η αξία του ιαπωνικού νομίσματος.

Η Κεντρική Ιαπωνική Τράπεζα ενδέχεται να αποφασίσει να επεκτείνει τα υπάρχοντα μέτρα για την διευκόλυνση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων και των άλλων οικονομικών φορέων. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης ενδέχεται να διπλασιάσει την παρούσα διάρκεια των δανείων της, από τρεις σε έξι μήνες, και να αυξήσει κατά 50% τα διαθέσιμα κεφάλαιά της, που θα ανέβουν από 20 τρισ. γεν σε 30 τρισ.γεν (278 δισ. ευρώ), ενώ τα επιτόκια δανεισμού θα παραμείνουν στο 0,1%.

Αυτά τα μέτρα θα επιτρέψουν την πτώση των επιτοκίων στην αγορά και θα διευκολύνουν την πτώση του γεν.