Ηλεκτρονικό μάτι για τα ακίνητα του Airbnb αλλά και πρόστιμα έως 5.000 ευρώ

Τέλος Μαϊου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη καταχώριση των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7:39
16/05/2018
Ηλεκτρονικό μάτι για τα ακίνητα του Airbnb αλλά και πρόστιμα έως 5.000 ευρώ
8
loading

Ηλεκτρονικό δίχτυ στους φορολογούμενους που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας π.χ. Airbnb, απλώνει από το τέλος του μήνα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για να εντοπίσει όσους κρύβουν τα εισοδήματα που εισπράττουν.

Στο τέλος του μήνα ή το αργότερο στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να δηλώσουν τα στοιχεία για τα ακίνητα που εκμισθώνουν στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού. Όλες οι συμβάσεις που συνάπτονται από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά θα πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά. Σε διαφορετική περίπτωση οι διαχειριστές των ακινήτων απειλούνται με πρόστιμα έως 5.000 ευρώ.

Η μόδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, που ξεκίνησε από το κέντρο της Αθήνας (Κουκάκι, Μεταξουργείο, Ιλίσια, Μετς) έχει επεκταθεί πλέον σε όλη τη χώρα. Το έξτρα εισόδημα που μπορεί να έχει ένας ιδιοκτήτης που ενοικιάζει το σπίτι του μέσω Airbnb ή μέσω άλλης ηλεκτρονικής πλατφόρμας ξεπερνά τα 500 – 600 ευρώ το μήνα. Οι ενεργές αγγελίες για βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μόνο στην Αθήνα είναι σήμερα περισσότερες από 6.500, όταν πριν από σχεδόν ένα χρόνο ο αριθμός τους μόλις και ξεπερνούσε τις 2.500.

Οι υποχρεώσεις των Διαχειριστών

Η ΑΑΔΕ προχωρά τώρα στην ηλεκτρονική καταγραφή των ακινήτων και των εισοδημάτων. Ο Διαχειριστής κάθε ακινήτου το οποίο εκμισθώνεται μέσω κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης μόλις ανοίξει η εφαρμογή της ΑΑΔΕ θα πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

 • Εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής. Η Διαδικασία Εγγραφής και Οριστικοποίησης στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτυακού τόπου www.aade.gr από κάθε «Διαχειριστή» με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης που διαθέτει στο TAXISnet. Ο «Διαχειριστής», στην περίπτωση που είναι και ιδιοκτήτης, προκειμένου να λάβει αριθμό εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», απαιτείται να έχει επιβεβαιωθεί ο Α.Τ.ΑΚ. που αναγράφει με τα στοιχεία που τηρούνται στα υποσυστήματα (Ο.Π.Σ. Περιουσιολόγιο) της ΔΗΛΕΔ και να αντιστοιχεί σε εμπράγματα δικαιώματα πλην της ψιλής κυριότητας, ενώ στην περίπτωση που είναι υπεκμισθωτής θα πρέπει να έχει επιβεβαιωθεί και ο αριθμός Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας που έχει συνάψει με τουλάχιστον έναν ιδιοκτήτη του ακινήτου που προτίθεται να εγγράψει.
 • Υποβολή της Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής ανά μισθωτή. Τα στοιχεία που καταχωρούνται στη «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» ανά βραχυχρόνια μίσθωση είναι τουλάχιστον:

- ο αριθμός εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής»,

- το συνολικό συμφωνηθέν μίσθωμα ή το συνολικό ποσό βάσει της πολιτικής ακύρωσης,

- η επωνυμία έκαστης ψηφιακής πλατφόρμας,

- τα στοιχεία του μισθωτή, η έναρξη λήξη της μίσθωσης και

- ο τρόπος πληρωμής του μισθώματος.

 • Ως «Ακίνητο» ορίζεται:

- Το διαμέρισμα,

- Η μονοκατοικία, εξαιρουμένων των μονοκατοικιών οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοιες λόγω της κατάργησης της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας,

- Οποιαδήποτε άλλη μορφή οικήματος με δομική και λειτουργική αυτοτέλεια,

- Τα δωμάτια εντός διαμερισμάτων ή μονοκατοικιών. Τα «Ακίνητα» που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση δύναται να είναι ενιαίοι χώροι, ή να μισθώνονται τμηματικά.

 • Καταχώρηση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής στοιχείων (συνδικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά κ.α.) απαραίτητων για τον προσδιορισμό του ετήσιου εισοδήματος, ανά δικαιούχο εισοδήματος.
 • Δημόσια κατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) του ποσού που αναλογεί σε αγνώστους δικαιούχους εισοδήματος, τους οποίους ο Διαχειριστής, δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζει κατά την εγγραφή του Ακινήτου στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.
 • Ως Διαχειριστής βραχυχρόνιας μίσθωσης ορίζεται είτε ο κύριος του ακινήτου ή ο επικαρπωτής ή ο υπεκμισθωτής ή τρίτος (κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, εκκαθαριστής κληρονομιάς, εκτελεστής διαθήκης, σύνδικος πτώχευσης, προσωρινός διαχειριστής, μεσεγγυούχος, επίτροπος ή κηδεμόνας ή δικαστικός συμπαραστάτης ή γονέας, που ασκεί τη γονική μέριμνα κατά περίπτωση).
 • Σε περίπτωση, που ο Διαχειριστής εκμισθώνει διακριτά στην πλατφόρμα περισσότερους του ενός χώρους στο ίδιο ακίνητο θα πρέπει να αποκτά ξεχωριστό αριθμό μητρώου για κάθε έναν από αυτούς. Υπογραμμίζεται ότι για κάθε ένα ακίνητο ορίζεται ένας μόνο «Διαχειριστής».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Συνταξιούχος

  Μόδα είναι και θα περάσει πολύ σύντομα. Οι επαγγελματίες είναι αυτοί που το χάλασαν και όχι ο άνεργος που προσπάθησε να βάλει αλλά 1500 ευρώ τον χρόνο στο εισόδημά της οικογενείας για να προλάβουν τους φόρους. Μέχρι τώρα αυτό γινόταν με συγγενείς και φίλους από άλλες πόλεις και το εξωτερικό και όλα ήταν μιά χαρά. Τώρα πλάκωσαν οι ομογενείς και οι Κινέζοι οι οποίοι κάνουν ακριβώς το ίδιο.

 2. avatar Ροκος

  Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμασταρια..... ανίκανοι που βγάζετε εδώ το ψυχανωμαλο εαυτό σας και που δεν έχετε ούτε τρύπα στο όνομα σας.... στα παγκάκια μαζί με όλους όσους χρωστάνε τα δάνεια τους ή είναι ανίκανοι να κάνουν κάτι στη ζωή τους ...

 3. avatar takisκ

  ότι κατέβει στον καθένα το γράφει...είναι δίκαιο να ασφαλιστεί ο εκμισθωτής στον Εφκα? Ρε πάτε καλά ορισμένοι?

 4. avatar ic

  Για τα νεα γενιά αυθαιρετων (μετά το 2011) δεν υπαρχουν πρόστιμα ή σχέδιο κατεδάφισης??? .Επειδή έχει βγεί αεροφωτογραφία το 2011 υποτείθεται ότι υπάρχει ηλεκτρονικό μάτι για να συγκριθεί η σημερινή κατάσταση δόμησης με αυτή του 2011. Όμως οι δήμαρχοι και οι βουλευτές δεν έχουν την βούληση να πούν στις πολεοδομίες και το υπουργείο περιβάλλοντος αντίστοιχα να προχωρήσουν τέτοια θέματα και αφήνουν τους κλέφτες χωρις πρόστιμα. Παράλληλα περιμένουν και ξένες επενδύσεις (χαχαχα) μεσα σε αυτη την τραγική ζούγκλα αυθαιρέσιων.

 5. avatar Ανίκανη χώρα σε όλα

  Αντί να κάνει μια συμφωνια με την Airbnb και μέσα στη τιμή του δωματίου / σπιτιού να συμπεριλαμβάνει το φόρο, τον οποίο και θα παίρνει το κράτος κατευθείαν από την airbnb.
  Ούτε φραφειοκρατείες, ούτε αιτήσεις ούτε τίποτα

 6. avatar John From NY

  Συγνώμη αλλά σε ποια γλώσσα έχει γραφτεί το κείμενο; Και μιλάμε για ηλεκτρονική πλατφόρμα και ζητάνε χαρτιά και πιστοποιήσεις. Έτσι δεν γίνεται δουλειά πάνε για άλλη μια αποτυχία. Αγοράζονται σήμερα και αναπαλαιώνουν ακίνητα μόνο και μόνο λόγο Airbnb. Μετά ποιος θα αγοράζει ακίνητα; Επίσης η φορολόγηση γίνεται στα καθαρά κέρδη όχι στα έσοδα. Ποτέ θα βάλουνε μυαλό σε αυτή τη χώρα; Βάλτε εκεί ένα υποτυπώδες 5% φόρο να τον πλήρωναν όλοι...τώρα όλοι θα κοιτάνε να τα κρύψουν. Και συγνώμη αλλά αν νοικιάζω εγώ σπίτι αγνώστων στοιχείων και το έχω δηλώσει σε οφσορ τι ακριβώς θα κάνει το κράτος; Επίσης επειδή μένω Αμερική δηλώνω εδώ τα έσοδα. Τι ακριβώς θέλει να κάνουμε το κράτος μήπως έχει καταλάβει κανείς; Δεν έχουμε επιχείρηση απλά μερικά σπίτια

  1. avatar τριαλαρο

   Σε μια χώρα χρειάζεται να δηλώνεις το εισόδημα, όχι σε 500. Αν το δηλώνεις στη χώρα που βρίσκεσαι τότε για την ελληνική εφορία δεν νοικιάζεις απολύτως τίποτε. Δεν είναι δυνατό να πληρώνεις για το ίδιο ακίνητο σε 2 διαφορετικές χώρες.
   Ίσως να χρειαστεί η ελληνική εφορία κάποιο πιστοποιητικό από την αμερικάνικη εφορία ότι εσύ δηλώνεις εκεί τα αποκτηθέντα εισοδήματα από το Airbnb. Αυτό πρέπει να ρωτήσεις είτε σε πρεσβεία εκεί, είτε αν έχεις δικό σου εδώ σε οποιαδήποτε εφορία.

   1. avatar θελεις διαβασμα φιλε!

    Δηλαδή θέλεις να πείς ότι, ΑΝ ΕΓΩ ΕΠΙΛΕΞΩ ΝΑ ΖΗΣΩ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΜΠΤΩΧΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΕΝΟΙΚΙΑΖΩ 25 ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ ΤΙΠΟΤΑ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΚΟΣΜΙΚΗ ΧΩΡΑ Ε? ΚΑΛΑ ΕΝΤΑΞΕΙ. Μάθε για να ξέρεις και να μην γελιοποιήσαι, οταν εισαι κατοικος Ελλαδος δεν το συζηταμε δηλωση κανονικα. Όταν εισαι κάτοικος αλλοδαπής θα πρέπει να έχεις εκεί εταιρεία και έχει να κάνει και με το ποσοστό των συνολικών σου κερδών που προέρχονται από αυτή την εκμετάλλευση. Να σου κάνω και μια πρόβλεψη ολοι που ενοικιάζεται στη πλατφόρμα αυτή θα μπέιτε στον ΕΦΚΑ. ΝΑ ΤΟ ΘΥΜΑΣΑΙ ΑΥΤΟ. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΚΑΙΟ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει